Energiebesparing aantrekkelijker

In de meeste bedrijfstakken zijn de mogelijkheden om financieel zuiniger met energie om te springen met ongeveer 5 procent toegenomen dankzij de invoering van de regulerende energiebelasting.

Dit schrijft staatssecretaris Vermeend van Financiën in zijn tweede jaarrapportage over deze belastingmaatregel dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De regulerende energiebelasting functioneeert goed als vervanging van subsidies op investeringen, aldus de bewindsman. Het nultarief dat de staat sinds begin vorig jaar hanteert voor groene stroom heeft nu ook aan de vraagzijde een prikkel voor duurzame energie gekregen, zo staat in de rapportage. De regulerende energiebelasting is bedoeld om het energieverbruik terug te dringen. De heffing die bedrijven op energie betalen, compenseert de overheid door elders de lasten te verlagen. (ANP)