Eifman vertelt fraai over een tragisch balletleven

De Russische choreograaf Boris Eifman is een van de weinige eigentijdse dansmakers die zich toeleggen op het maken van verhalende balletten. Er zijn natuurlijk talloze choreografen die een verhaal willen vertellen maar die zijn er niet op uit om dat klip en klaar te doen. De angst om het etiket `ouderwets' opgeplakt te krijgen of te gemakkelijk in anekdotische of pantomimische valkuilen te stappen is (terecht) groot. Eifman heeft die angst niet en hoeft die ook niet te hebben want hij kan vertellen in dans. Hij baseert zijn balletten op befaamde literaire werken (De Gebroeders Karamazov) of op het leven van beroemde personen (Tsjaikowski) en geeft daarop zijn eigen visie.

Flight from Ashiya (Michael Anderson, 1964, VS). Yul Brunner en Richard Widmark spelen hoofdrollen in actiethriller over helikopter die reddingsoperatie uitvoert boven Stille Zuidzee. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., nagesynchroniseerd.

Voorstelling: Eifman Ballet. Productie: De Rode Giselle. Choreografie: Boris Eifman. Muziek: o.a. Peter Iljitsch Tsjaikovski en Alfred Schnittke, decor en kostuums: Viachestav Okuniev. Gezien: 9/3, Stadsschouwburg Arnhem. Verder: 11/3 Amersfoort, 12/3 Eindhoven, 13/3 Den Haag, 17/3 Apeldoorn, 18/3 Sittard, 19/3 Gouda, 20/3 Utrecht, 21/3 Amsterdam.

    • Ine Rietstap