Een rolbevestigende damesquiz

Slim blond. Die titel had de Vlaamse quizmaster Herman van Molle eigenlijk willen geven aan zijn nieuwste programma, waaraan alleen blondines mochten meedoen. Om af te rekenen met het imago van het domme blondje. Maar hij zag af van titel en het oorspronkelijke concept, omdat hij bang was dat alle Vlaamse vrouwen hun haren zouden blonderen om maar te mogen meedoen aan zijn quiz.

Het werd `Damesdubbel', waaraan nog steeds alleen vrouwen mogen deelnemen. De opzet is simpel: twee kandidaten krijgen algemene kennisvragen en woordspelletjes voorgeschoteld. Degene met de hoogste score gaat naar de tweede ronde, waarin het spel wel wat vreemd wordt, want nu is het de kandidaat die kennisvragen stelt aan de quizmaster. Per vraag moet de finalist geld inzetten, waarop ze pas recht heeft als hij het goede antwoord heeft gegeven. ,,Men zou kunnen denken: die Van Molle wil weer gemakkelijk met de pluimen lopen of zich eens goed met de vrouwtjes amuseren'', verklaarde de spelleider dit omdraaien van rollen tegenover het weekblad Humo. ,,Om dat te vermijden leg ik mezelf ook op het kapblok.''

En waarom een quiz alleen voor vrouwen? Omdat Vlaamse vrouwen normaal nauwelijks meedoen aan spelletjesprogramma's. ,,De kandidaten zijn voornamelijk mannen, meestal ook nog eens dezelfde mannen.'' Vrouwen durven zich niet rechtstreeks te meten met mannen, vermoedt Van Molle. En hij kan het weten, de man van wie gezegd wordt dat hij de Vlamingen leerde quizzen, en die al twintig jaar televisiespelletjes leidt. Vorig seizoen deed hij nog de Vlaamse variant van Per seconde Wijzer.

Het idee achter Damesdubbel is sympathiek, maar het resultaat is te geforceerd. Het begint al met de introductie van de kandidaten. Omdat mannen altijd maar beginnen over hun werk, mogen de vrouwelijke kandidaten foto's meenemen uit het familie-album. Foto's van de oudste zoon met zijn bruid en van de jongste met zijn verloofde. Gelukkig ook een stoere foto van kandidaat Nini in leren pak naast een motor. ,,Madame op de motor'', bromt de quizmaster bewonderend. Maar helaas: ,,Een hobby van mijn echtgenoot.'' En later blijkt ook nog dat ze het motorrijden maar zozo vindt.

Ook tijdens het spelen gaat het fout. ,,Meisjes, speed it up'', betuttelt de spelleider de kandidaten. En het lijkt geen toeval dat de jongste en mooiste van het tweetal de eindronde mag spelen. En waarom eigenlijk moet zij de vragen voorlezen? Toch bang dat een vrouw, al is ze niet blond, de antwoorden niet zou weten? Of omdat vrouwen toch het best passen in een dienende functie? Wat de ware reden ook is, op deze manier spelt uiteindelijk toch de man weer de hoofdrol.

Damesdubbel. Canvas, 21.55-22.25 uur.