Digitale stad

Wie een abonnement neemt bij een provider heeft vrijwel altijd recht op een eigen homepage. Op de websites van de meeste providers is uitleg te vinden over de te volgen procedure.

Wie geen abonnement heeft waarin ruimte voor een website is opgenomen, kan in diverse digitale steden terecht waar kosteloos meer of minder uitgebreide websites kunnen worden geplaatst. Deze digitale steden bieden ook handzame gidsen voor het vervaardigen van websites.

Een van de meest bekende digitale steden is de Digitale Stad (www.dds.nl) waar na aanmelding als bewoner een website, ofwel een `huis' kan worden gebouwd, eventueel met behulp van zo'n hulpgids (www.dds.nl/helpdesk/bouwen). Veel ruimte krijgt de bouwer hier niet. Bij Geocities kan men meer kwijt (www.geocities.com). Nadeel is dat hier reclame op de site moet worden geplaatst.

De methode die ervoor zorgt dat de website op Internet wordt gepubliceerd en van over de hele wereld kan worden bezocht, heet ftp. Dit staat voor File Transfer Protocol (ook wel up- en downloaden genoemd). Fetch en WS-FTP zijn allebei FTP-programma's. WS-FTP, een van de handigste ftp-programma's, is bijvoorbeeld te verkrijgen op Tucows (tucows.a2000.nl) waar nog veel meer gratis software wordt aangeboden. Providers leveren het programma vaak mee bij het bestellen van een abonnement. De instellingen en werking van het ftp-programma zijn in de hulpgidsen van providers en digitale steden te vinden.

NBSVV - Maasdam 0-1