Design

Oneindige tafel

Liesbeth Bulk ontwierp een tafel die voor meerdere doeleinden inzetbaar is: van een klein bureau tot een lange vergadertafel of eettafel voor een groot gezin. De tafel bestaat uit aaneenschakelbare polyester bladen - 102 bij 52 cm, de tafel kan met een equivalent van 52 cm groter worden gemaakt - op roestvrijstale poten. Omdat de bladen in zes kleuren - donkerblauw, lichtblauw, oranje, groen, zachtgeel en mauve - zijn uitgevoerd, kan de gebruiker een zeer kleurrijke tafel samenstellen. Liesbeth Bulk ontwerpt ook in opdracht en brengt haar producten onder de merknaam Bulk Design op de markt. Zoals ook de bank en fauteuil, gemaakt van dekkleden - met ingeslagen sjorringen, rafels en teksten - uit de Rotterdamse haven. Het binnenwerk is van beukenhout bespannen met veren en polyether en de bekleding is van canvas.

*Tafel, 1 blad ƒ2600, 2 bladen ƒ3350, 3 bladen ƒ4.000, 4 bladen ƒ4.525. Te bestellen bij Bulk Design 010-4153536. Bank 2,5 zits ƒ5.000, fauteuil ƒ2.500, ruime driezits ƒ6.000, te bestellen bij Art of Living, Rijksboom 68, Rotterdam.

Link kast

Futuristisch uitziende elementen die doen denken aan een plastic kuipstoeltje vormen aaneengeschakeld een boekenkast. De kast heet Link en is het afstudeerproject van Martijn Prins, waarmee hij De Meubelprijs Voor Jonge Ontwerpers won. De elementen zijn uitgevoerd in diverse lichte kleuren kunststof. De elementen zijn van polyesther en daarom licht en makkelijk hanteerbaar. De kast kan eenvoudig en snel in elkaar worden gezet. Boekensteunen behoren bij deze kast tot het verleden, omdat de boeken leunen door de schuine `planken' tegen de rug van het element. De kast is naar eigen inzicht in verschillende hoogten en breedten te bouwen en als je collectie boeken zich uitbreidt, koop je er gewoon wat elementen bij.

*Link, ƒ275 per element. Te koop bij Strand NL, Wittevrouwenstraat 28, Utrecht. Verkoopinformatie Storm Ontwerpen, 030-2400350.

Metro chair

De zitzak, een groot log stoffen ding, meestal bruin of beige, gold in de jaren '60 en '70 als modieus zitmeubel in vele huiskamers. De Bijenkorf liet ontwerpers Morton Lauritzen, Jesper Elg en Per Weiss een millenniumversie van de zitzak maken, de `Shuffle Puck' in kunststof met kleuren als oranje, wit en metallic grijs en in zwarte stof. De Shuffle Puck is te koop in de `Past Shop' waarin t/m april een tentoonstelling is ingericht met woonaccessoires en muziek uit de jaren '20, '50 en '60. Daar is ook een eenvoudig stoeltje voor kleinbehuisden te koop, de `Metro Chair' van Peter Hendriksen. Twee kleine vlakken met een geometrische stof – paars, oranje, zwart/wit of roze – ontworpen door Verner Panton, rusten op twee dunne metalen poten uit één stuk. De `Metro Chair' is door het grappige jaren '70 uiterlijk vooral om naar te kijken, want echt comfortabel zit hij niet.

*Metro Chair, v.a. ƒ279, Shuffle Puck v.a. ƒ299 te koop bij de Bijenkorf in Amsterdam.

Dolly stoel

Dolly is een opvouwbaar stoeltje ontworpen door Antonio Citterio voor de collectie `Kartell in beweging'. Deze collectie bestaat uit een serie meubelen van dezelfde ontwerper, zoals een serveertafeltje op wieltjes en een verrijdbaar ladekastje van transparant plastic, die door hun vormgeving en techniek beweging suggereren. Het stoeltje `beweegt' doordat het makkelijk op te klappen is en op te slaan - ze passen opgeklapt in elkaar. De stoel heeft duidelijke lijnen, ook in opgevouwen toestand: de rugleuning loopt door in de armleuningen die uit één stuk met de poten zijn gemaakt. De Dolly ziet er een beetje uit als een elegante lage badmeesterstoel. Het frame is van kunststof in verschillende kleuren gevuld met glasfiber en de zitting is verkrijgbaar in kunststof in kleur, wit gebeitst beukenhout of gestoffeerd.

*Dolly stoel van Kartell, van ƒ330 tot ƒ398. Te koop bij de beter design-zaken. Verkoopinformatie Modular Systems 020-4195751.

Kantoormeubelen

Om werknemers ergonomisch verantwoord achter hun bureau of werktafel te kunnen laten zitten, moet deze in hoogte kunnen worden versteld. Vitra brengt een computermeubel op de markt dat dit aspect in extreme mate heeft doorgevoerd. Het tafelblad van de Vademecum is traploos in hoogte verstelbaar van 60 tot 120 cm, zodat niet alleen zittend, maar ook staand of half liggend kan worden gewerkt. De Vademecum is door Antonio Citterio en Glen Oliver Löw ontworpen voor het Ad Hoc programma van mobiele meubelelementen van Vitra, wordt dit jaar in productie genomen en is vanaf juli verkrijgbaar. Door zijn compacte vorm is de Vademecum bruikbaar voor de home-office. Om het regelmatig wisselen van werkhouding te bevorderen, heeft Vitra de `Nelson Perch', in 1964 ontworpen door George Nelson, opnieuw in productie genomen. De Nelson Purch, ook wel `paardje' genoemd, is een hoge kruk met rugleuning en voetensteun, waarop je in verschillende houdingen kunt zitten. De kruk is in meerdere kleuren te koop voor ƒ1.231 in stoffen uitvoering en ƒ1.465 in leer. Ook geschikt voor het kantoor aan huis is het computermeubel dat Citterio en Löw ontwierpen voor Kartell, de OXO PC, die al wel in de winkel te vinden is. De OXO PC is verrijdbaar, heeft een verplaatsbaar muisblad - voor links- of rechtshandigen - en is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De OXO PC is te koop v.a. ƒ1.030.

*Informatie Vitra (Nederland) BV, 020-6460601

Internet www.vitra.com

e-mail info@vitra.com Verkoopinformatie OXO PC: Modular Systems 020-4195751