`Consument merkt niets van overname Una'

Met de overname van energieproducent Una door het Amerikaanse Reliant treden de eerste buitenlanders toe tot de Nederlandse energiesector. Una-directeur P. Koppen de Neve is zelf verrast over de hoge verkoopprijs.

De overname van energiebedrijf Una door het Amerikaanse Reliant is een voorbode van de vele veranderingen die de Nederlandse energiesector te wachten staan. Directeur P. Koppen de Neve van Una is blij dat zijn bedrijf door de overname in de voorhoede kan blijven opereren.

Waarom heeft u gekozen voor verkoop aan Reliant?

,,In het veilingsproces ging het enerzijds om het belang van de aandeelhouders en anderzijds het belang van het bedijf.

Reliant bood ons de garantie dat Una het exlusieve vehikel voor hun toekomstige Europese activeiten zou worden. Dat biedt enorme perspectieven voor Una. Verder is Reliant een financieel ijzersterk bedrijf. Voor de aandeelhouders was belangrijk dat Reliant een verrassend hoog bedrag wilde betalen. Ik schat dat ze ongeveer één tot anderhalf miljard gulden aan first movers premium betalen.

Wat zal de consument van de overname door Reliant merken?

,,Huishoudens zullen niets merken omdat die markt pas in 2006 geliberaliseerd wordt. Maar bij de grootverbruikers in de industrie zal de prijs van energie met tientallen procenten dalen. Dat ligt niet alleen aan de overname maar ook aan de buitenlandse aanbieders van energie die hun stroom nu massaal in Nederland aanbieden.''

Heeft de verkoop van Una gevolgen voor de werkgelegenheid?

,,Nee. Er zijn al lang vóór de overname afspraken gemaakt met de bonden over een sociaal plan. Reliant heeft dat onderschreven. Ik denk dat de werkgelegenheid zelfs kan groeien. Reliant maakt van Una immers de Europese uitvalsbasis.''

Wat gaat u doen met de zogenaamde `bakstenen': de onrendabele milieuvriendelijke energieprojecten uit het verleden?

,,Samen met de minister van Economische Zaken zijn we op zoek naar een oplossing. We zijn op de goede weg. Over de verdeling van de kosten van de bakstenen kan en wil ik nu niets zeggen.

Una geeft voor 1,1 miljard gulden nieuwe aandelen uit. Wat gaat u met dat geld doen?

,,Er zijn drie scenario's. We kunnen proberen door een overname onze positie in Nederland in de energie-opwekking-sector verstevigen. We zouden ook een distributiebedrijf kunnen inlijven of juist in het buitenland een energieproducent kopen. Het ligt aan het business-plan dat over twee maanden klaar moet zijn, welke variant we kiezne. Tot die tijd houden we alle opties open. De geruchten dat wij EZH zouden willen overnemen zijn voorbarig. Het is bekend dat het bedrijf in de etalge staat en dat de overname door Shell en Eneco gaat niet door ging. Maar dat wil nog niet zeggen dat wij de koper zijn.''