Cobra

Een cobra is een hele gevaarlijke slang, die voorkomt in het oerwoud van Afrika en Azië. Maar het woord Cobra is ook de afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Daar woonden kunstenaars die net na de Tweede Wereldoorlog vonden dat kunst heel anders moest. Met dikke klodders verf in felle kleuren schilderden ze fantasiewezens, iets tussen mensen, dieren en planten in. Sommige van die schilderijen zouden zo door kinderen gemaakt kunnen zijn (maar daar zijn de Cobra-kunstenaars het nooit mee eens geweest). Het Cobra-Museum in Amstelveen hangt vol met schilderijen van Cobra-schilders als Appel, Constant, Corneille, Jorn en Alechinsky en elke zondag is het daar van 11-14u Kinderatelier, waar zowel kleine als grote kinderen met kleurpotloden, krijt, papier, Cobra memory en -puzzels en vragenlijst aan de gang kunnen. Het museum organiseert ook verjaardagspartijtjes (voor 10 à 15 kinderen: kosten ƒ95 bovenop de toegangsprijs) en scholen kunnen een Cobra Onderwijs Kist huren voor 2 of 3 weken. Er zijn 3 pakketten voor de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Met zo'n kist, waar allerlei informatie over Cobra-kunst inzit, kan een bezoek aan het museum (samen met een kunsthistoricus) worden voorbereid. En in de museumwinkel is ook informtie te vinden voor een scriptie of spreekbeurt.

*Kinderatelier elke zondag van 11-14u in het Cobra-Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Ook zijn er Cobra Onderwijs Kisten voor de onder- en bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Toegang van 5 tot 16 jaar ƒ3,50, daarboven f7,50 Inl 020-5475050.