Betonwerkers blootgesteld aan kwartsstof

Duizenden werknemers in met name de betonindustrie worden dagelijks blootgesteld aan de kankerverwekkende stof respirabel kwarts. Dat blijkt uit een rapport van de betonwerkgevers in de BFBN, dat de CNV Bedrijvenbond vandaag naar buiten heeft gebracht. Het is gebaseerd op onderzoek uit 1997. Op een groot aantal bedrijven zijn er werknemers in diverse functies die de kwartsstof tot in de longblaasjes binnen krijgen. Dat kan leiden tot stoflongen, allergieën, huidaandoeningen en zelfs kanker.

Kwarts komt voor in zand en grint, en staat, net als asbest, bij de overheid op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Werkgevers en werknemers in de betonbouw hebben de opdracht een stappenplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Dat plan is echter nog niet rond. Volgens het CNV draait de regering om de hete brij heen: ,,Er wordt steeds maar weer onderzoek gepleegd.'' (ANP)