België

Stavelot

In de 15de eeuw verboden de monniken uit de abdij van Stavelot het plaatselijke carnaval. Dat hadden ze beter niet kunnen doen want de monniken zijn sindsdien het jaarlijkse onderwerp van spot geworden. Op de vierde zondag in de Vastentijd viert Stavelot het Laetare-carnaval. De belangrijkste personages zijn de Blancs-Moussîs. Deze figuren zijn gekleed in een wit laken en een kussensloop, als parodie op de monnikspij en ze dragen een masker met en lange rode neus. Tijdens de optocht slaan ze de omstanders met varkensblazen. Carnaval Blancs-Moussîs in Stavelot (Ardennen) optocht op zo 14 mrt om 14u.

Milieu

Over vijftig jaar zal de aarde praktisch onleefbaar zijn. Dat is de sombere toekomstvisie van de makers van de tentoonstelling 'Leven of Overleven' in het Natuurhistorisch Museum te Brussel. De oorzaken zijn onder meer te vinden in het broeikaseffect, overbevolking, water- en luchtvervuiling en de aantasting van de ozonlaag. Deze ontwikkelingen worden uitgelegd met een overkill aan informatie die grotendeels verloren gaat omdat tientallen schoolklassen zich verdringen rond de computersimulaties en videospelletjes die overal in het decor zijn opgenomen. Wie niet kindbestendig is kan beter in het weekend gaan kijken. Leven of Overleven, Natuurhistorisch Museum, Vautierstraat 29 Brussel. T/m 30 juni, di-vr 9u30-16u45, za-zo 10-18u, Inl 00-3226274238.

Pillen

Op de affiches met reclameleuzen die in de vorige eeuw werden gebruikt om pillen en poeders voor allerhande kwalen aan te prijzen, valt goed op te maken hoe over de volksgezondheid werd gedacht. Het betrof meestal middeltjes tegen verkoudheid en hoest waarvoor geen doktersrecept nodig was. Behalve deze wonderdrankjes werden de posters ook gebruikt om de bevolking te waarschuwen, bijvoorbeeld tegen de tocht in de kerkgebouwen. Pillen en Posters, Museum voor Oude Kunst, Regentschapstraat 3 Brussel. T/m 21 mrt, di-zo 10-17u.

En verder

Filmfestival Cinema Novo met films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika, 11-21 maart, Brugge, 00-3250348354; wandeling door Aalst n.a.v. het boek De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon, zo 14 mrt 14u30, start is op de Grote Markt van Aalst, 00-3292230288; vrouwenwandeling door Brugge met aandacht voor de geschiedenis van Brugse vrouwen, op 19 mrt 14-16u, 00-3250336309; de kans is groot dat het concert met Cubaanse muziek van Ibrahim Ferrer en Rubén Gonzales (Buena vista social club) inmiddels is uitverkocht, zoniet dan zeer snel reageren en reserveren za 12 juni 20u, Ancienne Belgique, Anspachlaan 110 Brussel, 00-3225482424; tekeningen van Victor Hugo, Museum van Elsene, Elsene (Brussel) t/m 25 april.