Bankdeal in Frankrijk nog niet rond

De aandeelhouders hebben het laatste woord. Dat is de overheersende conclusie van alle ongelijksoortige reacties in de Franse financiële wereld op het overnameplan waarmee Banque National de Paris de banken Société Générale en Paribas heeft verrast.

Te oordelen naar de beurs van Parijs heeft het voorstel van BNP vanmorgen een positief onthaal gekregen. Kort na het middaguur had het aandeel Paribas 14,3 procent gewonnen, Société Générale 10,3 procent. De aandelen BNP werden na een zwakke start verhandeld met een winst van 4,3 procent, wat normaal wordt geacht omdat de ,,aanvaller'' het meest heeft te verliezen.

Na de eerste negatieve reacties van de twee topmannen van Société Générale en Paribas, die het voorstel voor een driewegfusie ,,avontuurlijk'' noemden, is het wachten op het oordeel van hun raden van commissarissen. Die komen vanavond (in het geval van Paribas) en morgenochtend (Société Générale) bijeen.

De voormannen van de twee banken, die begin februari aankondigden SG Paribas te willen gaan vormen, zullen hun aandeelhouders ervan moeten overtuigen dat het voorstel van BNP niet de beloofde meerwaarde brengt. Financiële analisten erkennen vrijwel unaniem dat het voorstel van BNP wat dat betreft goed in elkaar zit. Zowel de financiële montage als de logica van het plan worden als coherent bestempeld.

De Financial Times, die een zuiniger ontvangst in Londen bericht, leest een mogelijk ingrijpen van de Franse autoriteiten in het summiere communiqué dat het ministerie van Financiën en de Banque de France gisteren gezamenlijk uitgaven. Daarin wordt partijen gevraagd het belang van de handel en de natie in het oog te houden. Beide partijen zullen daar nauwlettend op toezien.

In Frankrijk wordt aan die boodschap vrijwel nergens bijzondere aandacht gegeven. De tekst is even goed te lezen als een sterk afwachtende houding in een stormachtig klimaat. Uit het gebrek aan sterke verklaringen, van welke aard dan ook, is met even veel recht een erkenning te zien dat zowel de Franse overheid als de centrale bank zichzelf geen rol meer toekennen in het kiezen hoe de partnerkeuze van commerciële banken in Frankrijk er uit moet zien. In de Franse financiële pers wordt vanmorgen ook unaniem vastgesteld dat de keus voor de aanstaande privatisering van Crédit Lyonnais beperkter wordt als de voorgenomen megafusie BNP-SG-Paribas doorgaat. De kansen voor de coöperatieve bank Crédit Agricole zijn sterk toegenomen. Dat lijkt de laatste Franse pretendent om de ongelukkige staatsbank uit buitenlandse handen te houden.