`Antwerpen blijft stad van diamanten'

De diamanthandel in Antwerpen heeft vorig jaar 525 miljoen karaat diamant verhandeld, een toename van 6 procent. Door de lage dollarkoers is de omzet echter 11 procent gedaald tot 20 miljard dollar. In Antwerpen speelt zich 80 procent van de wereldhandel in ruwe en geslepen diamant af.

De Hoge Raad voor Diamant toonde zich vanochtend tevreden over de behaalde resultaten. ,,Te midden van de wereldwijde turbulentie heeft Antwerpen stand gehouden als diamantstad.'' In 1997 stortte de diamantenhandel nog in door de Aziëcrisis. Vorig jaar liep alleen de uitvoer naar Rusland fors terug. ,,De VS daarentegen voerde heel wat meer ruwe en geslepen diamant in en is nu onze belangrijkste afzetmarkt voor geslepen diamant'', aldus de Diamantraad.

De diamantsector in Antwerpen werd vorig jaar opgeschrikt door grootscheepse controles van de Belgische fiscus, die vaststelde dat de diamanthandel bij gebrek aan referentieprijzen op de wereldmarkt ruwe diamant tamelijk willekeurig waardeerde in de boekhouding en zo op grote schaal de eigen resultaten kon beïnvloeden. De Hoge Raad voor de Diamant kondigde vanmorgen nieuwe normen aan voor boekhouding en belastingaangifte voor de sector die doorzichtigheid en ,,naam en faam van de bonafide diamantairs in Antwerpen'' ten goede moet komen.