Amerikaans bedrijf neemt Una over

Energieproducent Una wordt overgenomen door het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf Reliant Energy. Dat maakte directeur P. Koppen de Neve van Una gisteren in Utrecht bekend.

Reliant betaalt in drie termijnen in totaal 4,5 miljard gulden aan de huidige aandeelhouders van Una. Dat zijn de provincies Utrecht en Noord-Holland en de steden Utrecht en Amsterdam. In eerste instantie koopt Reliant veertig procent van de aandelen Una voor 1,8 miljard gulden. In 2002 wordt de Amerikaanse stroomproducent volwaardig eigenaar als het twaalf procent erbij koopt. Vóór het jaar 2006 zes moet ten slotte de resterende achtenveertig procent aan Reliant worden verkocht.

Bij het tempo van privatisering zijn de Nederlandse openbare stroomproducenten nu nog afhankelijk van overheidsvoorschriften. De regering wil voorkomen dat er vóór de voltooiing van de liberalisering op de Europese energiemarkt private monopolies ontstaan die nadelig kunnen uitpakken voor de tarieven die kleine verbruikers betalen.

Una maakte afgelopen jaar 130 miljoen gulden winst. Het bedrag dat Reliant voor Una betaalt is relatief hoog (35 keer de winst). Dat is mede veroorzaakt omdat het Reliant door de aankoop van Una als eerste Amerikaanse stroomproducent in Europa een voet aan de grond krijgt. De Texaanse energieproducent had vorig jaar tevergeefs geprobeerd de op twee na grootste Britse stroomproducent, PowerGen, te kopen.

Una werd in november in de etalage gezet. Er meldden zich meteen zestien gegadigden, waarvan er vijf op de short-list belandden. ,,Het moest absoluut een kapitaalkrachtige partner zijn die de grote concurrentieslag na 2002 met ons zou willen overleven. Reliant is dat'', aldus directeur P. Koppen de Neve. Door het minderheidsbelang dat Reliant in juni verkrijgt, mag het vier commissarissen en een directielid voordragen.

Met de overname door Reliant haalt Una broodnodige commerciële kennis in huis om als voormalig overheidsbedrijf te overleven in de vrije markt.

Reliant heeft zich bij de aankoop van Una verplicht om alle Europese activiteiten en uitbreidingen via Utrecht te laten verlopen. Una wordt op deze manier het bruggenhoofd in Europa van het Amerikaanse bedrijf.

Voor de overname geeft Una, dat éénvijfde van alle Nederlandse stroom produceert, voor 1,1 miljard gulden nieuwe aandelen uit. Dat bedrag gaat niet naar de aandeelhouders, maar kan Una zelf gebruiken voor investeringen.

Reliant is met bijna 13.000 werknemers veel groter dan Una, dat 950 mensen in dienst heeft. Door een bezuinigingsoperatie zal in 2002 het personeelsbestand van Una naar alle waarschijnlijkheid dalen. Nederland heeft in totaal vier grote stroomproducenten. Una is de op één na kleinste.