Actiedreiging in bouw na afbreken overleg CAO

De bouwsector wacht een CAO-loos tijdperk. Nu de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de 150.000 werknemers in de bouw gisteren zijn vastgelopen, heeft het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) besloten niet opnieuw met de bonden aan tafel te gaan. Volgens de bouwbonden zijn acties in de bouw onvermijdelijk geworden.

Het AVBB adviseert de bij haar aangesloten leden per 1 april een loonsverhoging uit te betalen van 2 procent en later dit jaar nog twee keer een half procent prijscompensatie. ,,Dat hebben we eigenhandig besloten'', zegt werkgeversonderhandelaar F. van Hove. De bouwwerkgevers houden daarmee vast aan hun eerdere, door de vakbonden afgewezen, loonbod. ,,Omdat de bedrijfstak floreert, beschouwen we dit loonbod als absoluut onvoldoende'', aldus de bonden.

De bonden eisen minimaal 3,5 procent meer loon, een eenmalige uitkering van 0,75 procent en afspraken over arbeidsomstandigheden, ouderenbeleid en vorstverlet. ,,De werkgevers trekken nauwelijks geld uit voor aanvullende voorzieningen'', aldus de Bouw- en Houtbond FNV.

De bonden leggen zich niet neer bij het door de werkgevers afgekondigde CAO-loze tijdperk. ,,De komende weken gaan we de bouwplaatsen af om de leden te informeren en de actiebereidheid te inventariseren'', aldus de FNV-bond.