Zorg om lot gevangen Kosovaren

Het Joegoslavische leger zet in Zuid-Kosovo zijn offensief onverminderd voort. Gisteren werden 120 Albanese mannen, die uit een geheel vernietigd dorp waren gevlucht, opgesloten om ,,de terroristen'' onder hen te identificeren. Vanochtend zaten nog 23 van hen vast.

De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke doet vandaag een nieuwe poging, de Joegoslavische president Miloševic tot instemming met het vredesplan voor Kosovo te bewegen. Holbrooke zei gisteren Miloševic duidelijk te willen maken dat hij met zijn afwijzing een botsing met de NAVO over zijn land afroept. ,,We zijn maar een paar dagen verwijderd van een tragedie van nog grotere dimensies dan die welke zich al afspeelt'', aldus Holbrooke.

Het Joegoslavische leger heeft de afgelopen dagen in het zuiden van Kosovo het dorp Ivaja weggevaagd: alle huizen werden in brand gestoken, het interieur van de moskee werd kapotgeslagen en het vee gedood. Gisteren werden vierhonderd dorpelingen, die drie dagen zonder voedsel en water in de bergen hadden gebivakkeerd, door soldaten opgevangen: de vrouwen en kinderen werden gescheiden van de 120 mannen, die werden weggevoerd naar een politiebureau, volgens de Joegoslaven om vast te stellen of zich bij de mannen ,,terroristen'' bevinden. Honderden inwoners van Ivaja zitten nog in de bergen. Internationale waarnemers maken zich zorgen over het lot van de mannen. Enkele waarnemers bevinden zich bij het politiebureau waar de mannen zijn ingesloten.

De Servische justitie heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen acht UÇK-leden, onder wie drie leden van de Albanese delegatie in Rambouillet: Hashim Thaçi, leider van de delegatie en beoogd premier van een nieuwe ondergrondse regering in Kosovo, UÇK-woordvoerder Jakup Krasniqi en UÇK-ideoloog Rame Buja. Ze worden beschuldigd van o.a. moord en ontvoering. (Reuters, AP, AFP)