Verrassend bod van Franse bank

Banque National de Paris heeft vandaag een verrassingsbod van 35 miljard euro uitgebracht op de Franse banken Société Générale en Paribas. De drie banken zouden de grootste bank van Europa vormen, met een balanstotaal van 843 miljard euro.

Société Générale en Paribas, die in februari een fusie hebben aangekondigd, zijn overvallen door het overnamebod en bestempelen het als 'vijandig'. Hun plan voor een bank SG Paribas zou de derde of de vierde bank in Europa opleveren. Michel Pébereau, president-directeur van BNP, noemt zijn alternatief ,,een beroep op broederschap''. De nieuwe bank zou bij de vijf grootste in de wereld horen en uit een sterke Franse thuisbasis mondiaal kunnen optreden als zakenbank.

De BNP noemt de driewegfusie ,,het beste antwoord van de Franse bankindustrie op soortgelijke recente of aanstaande operaties bij onze buren in de eurozone''. Een verwijzing naar de fusie van Deutsche Bank en Bankers Trust, en indirect de concentratie in de Zwitserse bankwereld. Volgens de directie van BNP zal de totstandkoming van de nieuwe reuzenbank - een naam is er ook al: SBP – gunstig zijn voor alle drie. Hoewel de drie merken blijven bestaan, denkt Pébereau BNP en Société Générale vergaand te laten samenwerken op het gebied van diensten aan publiek en bedrijfsleven, ook internationaal, terwijl Paribas zich zelfstandiger als mondiale zakenbank zou kunnen ontwikkelen. De fusie zou vanaf 2002 jaarlijks 1,27 miljard euro aan synergievoordelen opleveren.

Het bod van BNP heeft de financiële wereld in Parijs volkomen overvallen. De Franse bankwereld worstelde al jaren met te lage rendementen, te veel banken, te veel overheidsinmenging en een gebrek aan internationale slagkracht. De voorgenomen fusie van SG en Paribas werd gezien als een revolutie.

De uitkomst van de huidige driewegbieding is hoogst onzeker, schrijft Les Echos vanmorgen. SG kan in de strijd om Paribas gaan opbieden tegen BNP. Het is ook mogelijk dat buitenlandse banken zich nu in de strijd gaan mengen. Tot nu toe werd de Franse markt moeilijk doordringbaar geacht. Nu de bankwereld een inhaalslag maakt kunnen anderen de kans gaan wagen.

BNP biedt 15 nieuw uit te geven aandelen BNP voor 7 aandelen Société Générale (een premie van 14 procent) en 11 aandelen BNP voor 8 aandelen Paribas (een premie van 18,3 procent). Het aandeel BNP steeg vanmorgen voordat de notering in alle drie de fondsen werd stopgezet. Achtergrond van het BNP-bod is de groeiende frustratie na mislukte pogingen Suez, CIC of Crédit Lyonnais in te lijven. De avances richting Paribas werden door Société Générale afgetroefd. BNP maakt bovendien gebruik van de sterk aarzelende reacties in de financiële wereld op het SG Paribas-fusievoorstel, dat 18 maart afloopt. De huidige Franse megafusie zou gestalte geven aan de visie van Claude Bébéar, de machtige president-directeur van Axa, Europa's tweede verzekeraar en grootaandeelhouder in BNP en Paribas.