Van derRohe Prijs voor Zumthor

De Oostenrijkse architect Peter Zumthor ontvangt dit jaar de Europese Mies van der Rohe Prijs voor architectuur. Hij krijgt de onderscheiding voor het ontwerp van het museum voor beeldende kunst in Bregenz.

Er waren 123 architecten voorgedragen voor de prijs.Tot de Nederlandse genomineerden voor de prijs behoorde het Waterpaviljoen van Waterland Neeltje Jans in Zeeland. Dit gebouw is een ontwerp van de architecten Lars Spuybroek van NOX Architecten en Kas Oosterhuis van Oosterhuisassociates. Zumthor neemt de prijs op 16 april in Barcelona in ontvangst.

De Mies van der Rohe Prijs werd in 1987 ingesteld door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Mies van der Rohe Stichting Barcelona en wordt elke twee jaar uitgereikt. Twee jaar geleden kreeg de Franse architect Dominique Perrault de onderscheiding voor zijn ontwerp van de Franse nationale bibliotheek in Parijs, een gebouw waarin het zo moeizaam werken is dat het personeel al een paar keer in staking is gegaan wegens de deplorabele arbeidsomstandigheden.