v. Aartsen: geef EU rol bij defensie

DEN HAAG, 10 maart. Europa moet zich een grotere rol toe-eigenen op het terrein van veiligheid en defensie. Dit vindt minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Op basis van het strategisch concept van de NAVO zou de Europese Unie een gemeenschappelijk veiligheidsconcept moeten ontwikkelen. Hierin kunnen dan de politieke, economische en militaire aspecten worden samengebracht.

De minister zei dit gisteravond in een toespraak voor het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Volgens Van Aartsen is Europa economisch zo sterk dat het ook op het buitenlands-politieke vlak ,,massa'' moet maken. ,,Dat impliceert een Europese indentiteit op het gebied van veiligheid en defensie''.

De ervaringen met Bosnië hebben laten zien dat Europa onvoldoende was toegerust voor het voeren van een eigen beleid. Dat moet volgens Van Aartsen veranderen. Hij zei dat de veiligheid van Europa's achtertuin niet afhankelijk mag zijn van het oordeel van het Amerikaanse Congres. Het Verdrag van Amsterdam biedt volgens de minister de mogelijkheid een Europees Buitenlands en Veiligheidsbeleid verder te ontwikkelen. Tot voor kort wilden de Britten niets weten van een defensiepolitiek onder de vlag van de Europese Unie. Nu de Britse blokkade is opgeheven ligt volgens Van Aartsen de opheffing van de West-Europese Unie binnen het verschiet.

TEKST REDE/HOOFDARTIKEL: pagina 9