Unilever pakt concurrent van Becel aan

Het voedingsbedrijf Unilever spant een kort geding aan tegen het Finse bedrijf Raisio, dat binnenkort in Nederland een cholesterolverlagende margarine onder de naam Benecol op de markt brengt.

Unilever vindt dat deze naam teveel lijkt op die van het eigen productlijn Becel, die ook cholesterolverlagende margarines omvat.

Unilever heeft op de Nederlandse margarinemarkt vrijwel een monopoliepositie, met merken als Becel, Croma en Blue Band. Met de komst van Benecol krijgt het Brits-Nederlandse Unilever op de thuismarkt voor het eerst in lange tijd te maken met een concurrent. Benecol, dat geproduceerd wordt door Raisio maar gedistribueerd wordt door de Amerikaanse farmacie-gigant Johnson & Johnson, komt dit voorjaar in Nederland, België en Groot-Brittannië in de winkelschappen te liggen. In de Verenigde Staten wacht het bedrijf nog op toestemming van de autoriteiten.

Op het Finse hoofdkantoor van Raisio reageert men laconiek op het besluit van Unilever om een kort geding aan te spannen. ,,De handelsnaam Benecol staat zowel in Nederland als in de rest van de Europese Unie al een paar jaar geregistreerd. Daar hebben we nooit wat op gehoord. We wachten rustig af wat de rechter straks zegt'', aldus een woordvoerder van Raisio. Unilever heeft naar eigen zeggen pas onlangs de stukken onder ogen gekregen waaruit blijkt hoe de naam Benecol gebruikt gaat worden. ,,Vandaar dat we nu actie ondernemen'', zegt een Unilever-woordvoerder. ,,Wij denken dat de consumenten in verwarring kunnen komen door deze twee merknamen. Wij hebben al vele decennia geïnvesteerd in de naam Becel, het is een belangrijk merk voor ons.'' Het kort geding dient 29 maart voor de Haagse rechtbank.

Het cholesterolverlagende effect van Benecol is gebaseerd op het gebruik van houtpulp. Regelmatig gebruik zou het cholesterolpeil met tien procent drukken. Ook Unilever heeft een margarine ontwikkeld (gebaseerd op sojabonen) die een dergelijk effect teweeg kan brengen. Voor deze zogeheten novell foods gelden zowel in de VS als in Europa strenge toelatingseisen.