TWO FAT LADIES

Mijn fascinatie voor Britse tv-programma's over koks en koken heb ik hier eerder beleden. Mijn verslaving heeft onlangs een nieuwe injectie gekregen, toen ik het programma Two fat ladies voor het eerst zag. De dames zien er niet uit, niet vanwege hun omvang maar door hun afzakkende schouders, piekende haren, hobbezakjurken, zwartomrande bril. Voeg daarbij een sterk ontwikkelde neiging tot nonchalant en non-conformistisch gedrag, en ziedaar: de twee dikke dames ten voeten uit. Ze zijn elke zaterdagmiddag te zien bij RTL5. Afgelopen zaterdag bakten ze taarten voor een liefdadig doel en bij het uitlikken van de beslagkom werd de Golden Delicious afgedaan als smaakloos, kregen Amerikanen toegevoegd dat zij vies zijn van sterke smaken en sterke emoties, en werd Nederland zonder enige nuance in de ban gedaan als producent van smaakloze tomaten en wortels. Alleen onze paling kon bij een van de dames door de beugel. Het lijkt me een mooie taak voor de Greenery om de dikke dames eens te verrassen met smakelijke trostomaten. Snijd de tomaten overdwars doormidden. Schep het vruchtvlees eruit en doe het in een kom. Strooi zout en peper over de binnenwand van de tomaten en laat de helften omgekeerd op een bord uitlekken. Verkruimel het brood en doe het kruim bij het vruchtvlees in de kom. Pers de knoflook boven de kom uit. Pel en snipper het sjalotje en doe ook die snippers in de kom, samen met de peterselie en de blaadjes tijm. Op smaak brengen met zout en peper. Het mengsel mag niet te vochtig zijn; roer er anders nog wat kruim door. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vul de helften met het mengsel en zet ze in een ovenschaal of op een ingevette bakplaat. Druppel wat olie over de vulling. Bak ze in de oven zo'n 20 minuten. Alternatief en idee voor vegetariërs: Snijd van de bolle kant van de tomaten een kapje af. Schep het vruchtvlees uit de tomaten en snijd dit fijn. Strooi zout en peper over de binnenwand en over het vruchtvlees. Schep de stukjes vruchtvlees in een ingevet ovenschaaltje. Strooi er een theelepel kruidenbouillonpoeder over en schenk 1 centimeter water in de schaal. Zet de uitgeholde tomaten in de schaal en laat in elk daarvan een ei glijden en zet het kapje terug. Zet de schaal in de oven tot het ei na 20-30 minuten gestold is.