Topman Nuts Ohra gaat weg

President-directeur drs. B.J.J.M. Huesmann (56) stapt op bij verzekeringsmaatschappij Nuts Ohra Beheer. Dat heeft de raad van commissarissen vandaag bekendgemaakt. Volgens de raad kiest Huesmann `na ruim 25 jaar van enorme inzet voor de onderneming voor een andere tijdsbesteding'.

In de woorden van Huesmann zelf ligt de aanleiding `mede in de recente turbulente periode, waarin te veel energie is besteed aan negatieve zaken in plaats van aan de versterking van het bedrijf'. Ingewijden zeggen dat de persoon van Huesmann vergaande fusiebesprekingen met verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd in de weg stond.

Eerder al hebben president-commissaris W.J. Waal en commissaris ir. W. Dik die besprekingen voortgezet zonder Huesmann. Delta Lloyd zou te kennen hebben gegeven dat voor Huesmann geen plaats in een toekomstige raad van bestuur zou zijn. De raad van commissarissen zegt Huesmanns besluit te betreuren. ,,De kennis, ervaring en het strategische inzicht van Dan Huesmann in de all finance-branche zijn spreekwoordelijk'', aldus Waal.

Het voeren van fusiebesprekingen is volgens insiders niet Huesmanns sterkste punt. Begin jaren negentig leidden gesprekken tussen Ohra en Van Lanschot Bankiers al tot niets. Daarna strandden onderhandelingen met bank en effectenkantoor Stroeve, waarvan Ohra 35 procent van de aandelen had. Ook besprekingen met Anoz liepen op niets uit. Hetzelfde gold voor een eventueel samengaan met Centraal Beheer, waarvan zelfs na twee pogingen werd afgezien. Een fusie tussen het Arnhemse Ohra en het Haagse Nuts (particuliere ziektekostenverzekering en ziekenfonds) ging in 1995 wel door, maar dat was vooral een gevolg van vermeende frauduleuze praktijken die bij Nuts zouden plaatsvinden en waarnaar de Ziekenfondsraad een onderzoek deed. Drie van de vier toenmalige directeuren van Nuts waren in het voorjaar van 1995 al tot de conclusie gekomen dat Ohra in financieel opzicht een veel te zwakke partner was. Huesmann bracht vervolgens samen met de vierde Nutsdirecteur een bezoek aan voorzitter De Graaf van de Ziekenfondsraad om die in te lichten over de praktijken bij Nuts, waarna de drie Nutsdirecteuren de laan werden uitgestuurd. Daarna stond niets een fusie tussen Nuts en Ohra nog in de weg.

In een reactie op het aangekondigde vertrek zei voormalig Nutsdirecteur drs. D. Zijderlaan vanochtend uitsluitend verrast te zijn door het feit dat het nog zo lang heeft geduurd. ,,Als ik zie hoe diep het bedrijf in de problemen is geraakt, jeuken mijn handen'', aldus Zijderlaan.

Met de `recente turbulente periode' doelt Huesmann op de toenemende kritiek op zijn persoon. Huesmann wordt daarbij verweten zijn bedrijf `per dictaat' te leiden. Volgens de raad van commissarissen heeft Huesmann hen nu verzocht een opvolger voor hem te zoeken. Hij zal afscheid nemen zodra zijn opvolgers is ingewerkt.