STAN GETZ

De legendarische samenwerking van saxofonist Stan Getz met componist/arrangeur Eddie Sauter die leidde tot Focus is terecht regelmatig herperst, ook op cd. Heel anders verging het de muziek die het duo in '65 maakte voor de speelfilm Mickey One van regisseur Arthur Penn. De film werd een grote commerciële flop en de MGM-lp zo mogelijk nog meer. Dat nu ook dit werkstuk fraai verpakt op cd is gezet is een daad van gerechtigheid want de arrangementen die Sauter aandraagt, dwingen Stan Getz tot grootse daden. Vooral de dynamiek die de saxofonist hier demonstreert – van verleidelijk fluisterend tot jubelend en agressief – is maar op weinig van zijn platen te horen. Dat het duo deze plaat zelf hoger aansloeg dan Focus is dus zeker te begrijpen.

Vergeleken met de lp van destijds, die Nederland alleen bereikte met een uitverkoop-gaatje, bevat deze uitgave zo'n 25 minuten extra. Zo zijn de onderdelen van de multi-track `Mickey's Flight' nu ook los van elkaar te horen. Daarnaast staat ook de officiële `soundtrack' erop. Dat dat niet tot doublures leidt is zowel te danken aan het improvisatie-talent van Getz als aan de bijkomende filmgeluiden waardoor hij soms lijkt te spelen met een sample-box. Ook is de klank van deze soundtrack afwijkend; het bioscoopgeluid had toen nog iets `romantisch'.

Dat voor deze uitgave ook medemusici zijn geïdentificeerd met als belangrijkste trompettist Clark Terry, maakt deze uitgave nog completer. Wie nu ook de film wel eens wil zien, moet een laserdisc weten af te spelen.

Stan Getz: Mickey One (Verve 531 232), Distr. Polygram.