Sprinters verruilen KNSB voor commerciële ploeg

Bondscoach Peter Mueller van de nationale sprintploeg vertrekt komend seizoen met de schaatsers Jan Bos en Erben Wennemars naar SpaarSelect, de commerciële ploeg van Gianni Romme en Bob de Jong. Met de overige zes leden van de kernploeg sprint (Jakko Jan Leeuwangh, Jeroen Straathof, Annamarie Thomas, Tonny de Jong, Marieke Wijsman en Andrea Nuyt) worden nog onderhandelingen gevoerd. Mueller, Bos en Wennemars tekenden een contract voor drie jaar. Vorige week hebben zij een aanbod van de bond naast zich neergelegd om zich tot en met de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City aan de kernploeg te verbinden.

Dat werd gisteren bekend, drie dagen voor de WK afstanden die van vrijdag tot en met zondag in Heerenveen worden gehouden.

De aanhoudende uittocht van topschaatsers uit de kernploegen betekent volgens KNSB-voorzitter Wim Schenk ,,absoluut niet'' het einde van het instituut kernploeg. ,,Ik betreur de gang van zaken, maar het is een fact of life. Commerciële en maatschappelijke ontwikkelingen kun je niet tegenhouden, laat staan terugdraaien, dus moet je ze accepteren.''

Na de Olympische Spelen in Nagano voegden Marianne Timmer en Martin Hersman zich bij de commerciële ploeg van Rintje Ritsma (Sanex), terwijl tweevoudig olympisch kampioen Romme (vijf en tien kilometer) en De Jong zich van de bond afscheidden en onder de hoede van SpaarSelect een eigen ploeg begonnen.

De enige internationale topper bij de mannen die nog bij een kernploeg rijdt, is Ids Postma. De olympisch kampioen op de 1.000 meter bedankte na de Spelen voor het aanbod van Ritsma om bij Sanex diens ploeggenoot te worden.

Ondanks het aanhoudende eenrichtingsverkeer van kernploegleden naar commerciële ploegen blijft Aegon hoofdsponsor van de KNSB. Het contract met de bond loopt tot en met de Spelen van 2002. ,,In samenspraak met de KNSB zullen we bezien hoe om te gaan met de commerciële ploegen'', zei Aegons directeur communicatie Ton Elias gisteren. ,,We sponsoren de schaatssport al vijftien jaar en dat blijven we doen'', aldus Elias, die het belang van de opleiding van jonge schaatsers onderstreepte en de rol van Aegon daarbij.

Aegon streeft ernaar de huidige regeling tussen KNSB en commerciële ploegen over reclame-uitingen op de schaatspakken in stand te houden. Zo mogen commerciële schaatsers alleen in eigen pakken verschijnen op de minder belangrijke toernooien, zoals de NK's. Op grote internationale toernooien, waar de KNSB een Nederlandse ploeg afvaardigt, dienen zij de bondspakken te dragen, waarop overigens wel namen van privésponsors zijn toegestaan. Op die manier blijft er voor Aegon voldoende exposure over.

De commerciële ploegen streven een versoepeling van de reclameregels na en willen uiteindelijk ook op de grote toernooien, zoals wereldbekerwedstrijden, Europese en wereldkampioenschappen, in eigen pakken het ijs op.

,,Wie er ook weggaat of blijft'', zei Ab Krook gisteren als topsportcoördinator bij de KNSB, ,,we moeten een harmoniemodel ontwikkelen. Voor evenementen als de Spelen, de titeltoernooien en de worldcups heb je met één Nederlandse ploeg te maken.'' Krook bepleit een goede samenwerking met de commerciële ploegen. ,,Niet dat er zoals dit jaar een week voor een groot toernooi nog allerlei discussies zijn.'' Elias (Aegon) wil dat alle partijen om de tafel gaan om de ontstane situatie te bespreken.

De KNSB contracteerde de Amerikaan Mueller drie jaar geleden om de sprint in Nederland uit het slop te halen. Aanvankelijk was de oud-olympisch kampioen op de 1.000 meter aangetrokken om van Gerard van Velde een topper te maken. Maar die raakte niet gewend aan de klapschaats, zodat Mueller met ander talent verder moest. Mueller maakte van Timmer een tweevoudig olympisch kampioene (1.000 en 1.500 meter) en leidde Bos en Wennemars vorig jaar bij de WK sprint in Berlijn naar het erepodium; Bos werd wereldkampioen, Wennemars won brons. Onder Mueller werd Tonny de Jong dit jaar Europees kampioene allround.

Bos maakte twee weken geleden na de WK sprint in Calgary al duidelijk dat hij zeer welwillend stond tegenover aanbiedingen uit het bedrijfsleven. ,,Als er een sponsor komt die het dubbele betaalt van de KNSB, waarom zou je dan bij de bond blijven'', zei Bos in Canada. ,,Maar het gaat er vooral om dat je er sportief beter van wordt.'' Bos liet bij die gelegenheid weten dat de sprinters graag over ruimere financiële mogelijkheden zouden beschikken. Ze gaan bij SpaarSelect niet alleen meer verdienen, ze zien ook hun wens in vervulling gaan vaker te kunnen trainen op het snelle ijs in Calgary.

De KNSB reageerde de afgelopen maanden geprikkeld op uitlatingen uit de eigen gelederen over de toekomst van de kernploegen. Zo werd Jan Augustinus als lid van de commissie kernploegen eind januari op non-actief gesteld, nadat hij in een krantenartikel het instituut kernploeg ter discussie had gesteld in het licht van de commerciële ontwikkelingen. Na een tuchtzaak mocht Augustinus zijn functie onlangs weer bekleden.