Showgirls en laserstralenop de biljarttafels

Ron Abdoelhafiezkhan heeft grote plannen om de biljartsport van zijn stoffige imago te ontdoen. De zakenman uit Hoofddorp dreigt een revolutie te ontketenen. ,,De bestuurders leven nog in de jaren vijftig.''

In de ruim bemeten kantoorruimte van zijn managementbureau ISMS wordt een groot formaat biljarttafel afgedekt door een ovaal bureaublad. Ron Abdoelhafiezkhan (40) voelt zich meer zakenman dan driebander. Hij sponsort een team uit Heemstede met Dick Jaspers in de gelederen. Voor de sportieve belangen laat hij zich graag informeren door zijn vriend Ruud de Graaf, die net zo'n kettingroker is. Als twee kwajongens sjoelen ze om beurten een pakje sigaretten over het bureaublad. Abdoelhafiezkhan werd vorige week nog gedotterd, maar van een verminderde strijdlust is geen sprake. ,,Zeg maar Ron, dat praat met mijn achternaam gemakkelijker.''

Abdoelhafiezkhan stond aan de wieg van de Richard Krajicek Foundation, die kansarme jongeren kennis laat maken met tennis. Verder organiseert hij golftoernooien en huurt hij een skybox bij Feyenoord. Hij heeft geen verstand van golf, tennis, voetbal of biljarten. Maar hij heeft wel verstand van sponsoring en de verschillende biljartfederaties vertonen volgens hem zoveel amateuristische trekjes dat het tijd wordt om stevig in te grijpen. De commerciële successen van darts en snooker dienen als voorbeeld.

,,We moeten af van het stoffige imago'', zegt Abdoelhafiezkhan. ,,We moeten geen toernooien organiseren in een showroom van een autodealer, zoals bij de Masters in Veghel. De biljartbond leeft nog in de jaren vijftig met alle gevolgen vandien. De spelers moeten zelf de drankjes betalen, terwijl de bobo's alles kunnen declareren bij de bond. Nog geen 25 procent van de inkomsten gaat naar de spelers. Ongehoord gewoon.''

De mening van Abdoelhafiezkhan wordt gedeeld door zijn vriend De Graaf, die herinneringen ophaalt aan het WK voor landenteams dat vorige maand in het Duitse Viersen werd gespeeld. ,,Daar speelde de wereldtop in een ouwe bunker, letterlijk in een kelder. Ik ben zelf een biljarter van de vierde garnituur, maar zelfs op dat niveau weet de bond de boel aardig te verzieken. Het districtsbestuur kijkt nauwlettend toe of deze meneer zijn strik wel goed heeft zitten.''

In december 1998 was ISMS hoofdsponsor van het wereldbekertoernooi in Roermond. Volgens Abdoelhafiezkhan verliep de samenwerking met de proforganisatie BWA uitermate stroef, met als dieptepunt een ordinaire ruzie over de naam van de sponsor op de mouw van de overhemden van de spelers. De directeur van ISMS vroeg tevergeefs om een evaluatiegesprek met de BWA en kreeg daarna problemen met de organisator van de Masters. Abdoelhafiezkhan deed het voorstel om het evenement te sponsoren, maar hij kreeg naar eigen zeggen geen kans om zijn plannen uiteen te zetten. ,,Wij krijgen alleen te horen wat niet kan, maar we willen weten wat wél kan. We lopen tegen muren op. Blijkbaar vormen we een potentiële bedreiging voor de heren.''

Abdoelhafiezkhan voelt zich niet langer verplicht te luisteren naar de wensen van de huidige beleidsbepalers. ,,Zij kunnen niet eens fatsoenlijke sponsors krijgen, vanwege het stoffige imago van de sport. Biljarten is nog steeds een spelletje voor `onder de rivieren'. Ik wil de mensen in de Randstad ook laten genieten van een mooie carambole.''

Hij voert momenteel gesprekken met de beste driebanders ter wereld en hij heeft grote plannen voor een serie proftoernooien in Nederland. ,, We willen niet alleen sponsoren, maar het biljarten in zijn geheel naar een hoger plan trekken. Mijn bedrijf heeft veel contacten met grote bedrijven die we als sponsor kunnen aantrekken. We hebben gesprekken met drie tv-stations. En het belangijkste: we hebben commitment van de spelers. Zij moeten nu vaak geld meenemen naar een toernooi. Bij ons krijgen ze 75 procent van het prijzengeld.''

Behalve toernooien voor de beste driebanders wil Abdoelhafiezkhan ook toernooien voor vrouwen organiseren. Begin juni komen 's werelds beste speelsters naar Nederland. Als bewijs van zijn goede contacten met de mannelijke profs vertelt hij vol trots over de alternatieve arbitrage bij het officieuze WK voor vrouwen. Sommige buitenlandse spelers hebben hun medewerking al toegezegd. En ze hoeven het publiek niet tot stilte te manen. ,,Wij houden van rumoer. Wij willen toernooien met showgirls en laserstralen. Biljarten is emotie en sport moet entertainment zijn.''

    • Jaap Bloembergen