Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de toegenomen spanningen in Noord-Ierland tussen de protestanten en katholieken nadat de instelling van een eigen regering weer is uitgesteld. Ook aandacht voor de Bijlmer-enquête waarin vandaag oud-burgemeester Van Thijn werd verhoord. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van de Turkse mensenrechtenactivist Akin Birdal die zaterdag de Geuzenpenning krijgt voor zijn inzet voor de mensenrechten in Turkije. Hij mag Turkije echter niet verlaten omdat hij een vreedzame oplossing wil van het Koerden-vraagstuk. Ook aandacht voor de Bijlmer-enquête. Ned.1, 20.31-21.03u.

Nova. Reportage over de mogelijkheden van satelliettelevisie waardoor kabelmaatschappijen wellicht overbodig zullen worden en aandacht voor de verhoren in de Bijlmer-enquête. Ned.3, 22.31-23.01u.

DOCUMENTAIRES

Veldpost Europa. Over het Buurtoverleg Woensel-West in Eindhoven dat zich ergert aan een eerdere uitzending omdat met de aanwezigheid van een `jonge drugsdealer' een negatief beeld van de buurt zou zijn gegeven. Verder een verslag uit Sevilla van een wijk waarin schurft, ziekten en ratten zouden heersen. Ned.3, 19.55-20.29u.

Hier ga ik sterven; portret van een hospice. Beeld van het dagelijkse leven in het hospice Kuria in Amsterdam. Stervenden, familieleden en vrienden vertellen over hun ervaringen. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt palliatieve zorg geboden aan ongeneeslijk zieke mensen. Ned.3, 20.57-21.52u.

Nelson Mandela in Nederland. Over de betekenis van Nelson Mandela voor het ANC en Zuid-Afrika. Het is het laatste staatsbezoek van Mandela aan ons land, want hij is niet herkiesbaar voor een nieuwe periode. Een gesprek met hem in Pretoria en reacties van o.a. Carl Niehaus (ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland), minister Jan Pronk, Erik van Ees (NOS-correspondent in Zuid-Afrika) en Sietse Bosgra (van het voormalig Komitée Zuidelijk Afrika). Ned.2, 21.00-22.00u.

Amsterdamage. Zie TV-vooraf. BBC2, 22.00-22.50u.

Atlantis: Mystery of the Minoans. Aan het begin van deze eeuw ontdekte archeoloog Arthur Evans op het Griekse eiland Kreta overblijfselen van een verloren beschaving en noemde haar de Minoïsche beschaving. Hij stierf voordat hij het raadsel van de ondergang had kunnen oplossen. Spyridon Marinatos zette het onderzoek voort en ontdekte overeenkomsten met het door Plato beschreven Atlantis. Discovery, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Lonely at the top. Eerste deel van een vijfdelige serie waarin succesvolle mensen aan de interviewers Anil Ramdas en Stephan Sanders vertellen over hun drijfveren. In deze eerste aflevering zegt actrice Jacqueline Bisset: ,,Je komt nooit bedrogen uit wanneer je je leven baseert op eerlijkheid.'' Ned.1, 22.38-23.04u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met schrijver Clark Accord over zijn boek De koningin van Paramaribo een verhaal over de prostituee Maxilinder. Verder rechtstreeks uit Barcelona Johan Cruijff over de eerder op de avond ter ere van hem gespeelde voetbalwedstrijd tussen oud-Barcelona en een wereldteam. RTL4, 23.15-24.00u.

Zaal over de vloer. Eerder bij de lokale televisie AT5 uitgezonden gesprekken van Rik Zaal met min of meer bekende Nederlanders en camerawerk van Frans Bromet. Op het programma staan o.a. acteur Jeroen Krabbé, zanger Herman Brood, fotograaf Erwin Olaf en mode-ontwerper Frans Molenaar. Net5, 23.25-23.50u.

SPORT

Johan Cruijff Tribute. Voorbeschouwing en vanaf half tien rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen FC Barcelona en een wereldteam als eerbetoon aan Johan Cruijff. In het wereldteam onder anderen Ronald Koeman, Richard Witschge, Eric Cantona Michael Laudrup en Zinedine Zidane. RTL5, 21.15-23.20u.

KUNST

C land. Naar aanleiding van de tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam een onderzoek naar de populariteit van het werk van Picasso in Nederland. In de jaren vijftig werd museumdirecteur Edy de Wilde nog verketterd, omdat hij voor een aanzienlijk bedrag een Picasso aankocht en tientallen jaren later werd Rudi Fuchs verketterd omdat hij Picasso's wilde verkopen. Ned.3, 20.29-20.57u.

Zeeman met boeken. Besprekingen door Xandra Schutte, Aleid Truyens en Ieme van der Poel van de volgende Nederlandse boeken: Liefdesdood (Oscar van de Boogaard); Beer is terug (Helga Ruebsamen); Marcel (Erwin Mortier); De erfenis (Connie Palmen) en Zondagskinderen (Maria Stahlie). Ned.3, 23.19-0.10u.

FILM

Truly, Madly, Deeply (Anthony Minghella, 1991, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.45u.

. State of Dogs / Nohoi oron (Oeter Brosens & Dorjchandyn Toermoench, 1998, België/Finland/Denemarken/

Mongolië/Nederland). De ziel van een doodgeschoten hond in Oelan Bator zweeft boven stad en steppe, aarzelend of hij wil reïncarneren in een mens. Geheel uit documentaire impressies opgebouwde poëtische vertelling van de Belgische antropoloog Brosens en de Mongoolse televisie-journalist Toermoench verrast en imponeert. Canvas, 22.45-0.10u.

Deadly Past (Tibor Takács, 1995, VS). Confectie. Ex-boef Ron Marquette gaat in zee met vroegere, fatale vriendin Carol Alt. BBC1, 1.00-2.25u.

Das kunstseidene Mädchen (Julien Duvivier, 1959, West-Duitsland/Frankrijk). Giulietta Masina speelt titelrol in draak over stenotypiste die `het geluk' zoekt en zich daartoe met meerdere mannen inlaat. ZDF, 1.15-2.55u., zwart-wit.

Branded (Rudolph Maté, 1950, VS). Ontspannen western. Schurken laten zwerver doorgaan voor erfgenaam van rijke rancher. Met Alan Ladd, Charles Bickford. Morgen, SBS6, 13.30-15.10u.