Renatus Mészár wint concours voor jong operatalent

Het concours Prix Jeunesse voor jonge operazangers, waarmee de vereninging Vrienden van de Opera gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw het 25-jarig bestaan vierde, is gewonnen door de Duitse bas-bariton Renatus Mészár. Hij kreeg de prijs van 10.000 gulden uit handen van de sopraan Gré Brouwenstijn. Zij verving als eregaste Dame Kiri Te Kanawa, die wegens ziekte niet aanwezig kon zijn.

De tweede prijs (7.500 gulden) werd gewonnen door de Duitse sopraan Irmgard Vilsmaier, de derde prijs (5.000) gulden ging naar de in ons land wonende Joegoslavische alt-mezzo Marijana Mijanovic en de vierde prijs (1.000 gulden) werd toegekend aan de Japanse sopraan Akie Amou. De jury, onder voorzitterschap van Hartmut Haenchen, bestond uit Pieter van den Berg, Cora Canne Meijer, Menno Feenstra, Ton Hartsuiker, Sigrid van der Linden, Charlotte Margiono, en Julian Reynolds, die het goed spelende Brabants Orkest dirigeerde.

Behalve Kiri Te Kanawa ontbraken wegens ziekte ook Harry Peeters en Ellen van Haaren. Tijdens het galaconcert, waarin ook een aantal gevestigde zangers optrad, werden zij vervangen door de Engelse bas Robert Lloyd en de Hongaarse sopraan Georgina Benza. Lloyd maakte veel indruk in zijn rol als Filips II in de eerste scène van de vierde acte van Verdi's Don Carlos, waarin hij werd bijgestaan door Pieter van den Berg (grootinquisiteur), Gail Gilmore (Eboli) en Roberto de Candia (Posa). De Italiaanse bariton De Candia verraste eerder met een zeer gedetailleerde, gevarieerde en hoogstpersoonlijke uitvoering van Figaro's aria Largo al factotum uit Rossini's Il barbiere di Siviglia. Charlotte Margiono had het concert geopend met een buitengewoon fraaie vertolking van Wie nahte mir der Schlummer uit Webers Der Freischütz.

De vier laureaten, gekozen na twee voorronden, zongen elk een solo en een duet met een gevestigde zanger. Winnaar Renatus Mészár (1966) maakte ondanks zijn nog jong klinkende stem indruk met vertolkingen van Alberich uit Wagners Das Rheingold en van de hogepriester uit Saint-Saëns' Samson et Dalila. Het komende seizoen zingt hij bij de Nederlandse Opera Hans Foltz in Wagners Die Meistersinger von Nürnberg.

Van mij had tweede prijswinnares Irmgard Vilsmaier mogen winnen. In een duet uit Mascagni's Cavalleria rusticana zong ze naast Mark Holland zeer gedreven, expansief en volumineus. En krachtig stralend en glinsterend klonk haar Dich teure Halle uit Wagners Tannhäuser, veel extatischer dan wat Cheryl Studer onlangs in Utrecht in hetzelfde nummer presteerde. Vilsmaier treedt deze zomer bij de Nederlandse Opera op in Wagners Der Ring des Nubelungen.

Concours: Prix Jeunesse begeleid door het Brabants Orkest o.l.v. Julian Reynolds. Gehoord: 9/3 Concertgebouw Amsterdam.

    • Kasper Jansen