President van Iran pleit voor `ontspanning'

Iran streeft naar een nieuw tijdperk van ontspanning ,,gebaseerd op wederzijds respect en niet-inmenging'' en wil meewerken aan afspraken tegen de verspreiding van kernwapens en wapens voor massavernietiging.

De Iraanse president Mohammed Khatami deed deze uitspraken gisteren op de eerste dag van zijn historische bezoek aan Italië, de eerste keer sinds de revolutie in 1979 dat een Iraanse president een West-Europees land bezoekt. In zijn toespraken maakte Khatami duidelijk dat hij hoopt op toenadering tussen Teheran en het Westen.

De Verenigde Staten hebben er bij Italië op aangedrongen tijdens het bezoek ook de problemen van de rechten van de mens, terrorisme en kernwapens aan de orde te stellen. In een indirecte verwijzing naar de Amerikaanse twijfels zei Khatami: ,,De Islamitische republiek Iran is geen vijandelijkheden van plan tegen welk land of wie dan ook.'' Maar Iran vraagt wel ,,rationele en gezonde betrekkingen met alle landen''.

,,Iran en Italië kunnen samenwerken in het verzet tegen iedere vorm van geweld, agressie, terrorisme, raciale en etnische discriminatie, en tegen de proliferatie van kernwapens en wapens voor massavernietiging'', zei hij 's avonds aan het banket dat president Oscar Luigi Scalfaro hem aanbood.

Sommige landen streven ernaar de wereld te domineren en alles te integreren in één dominant systeem, zei Khatami in een toespraak tot parlementsleden. ,,Daarom is het nodig, met een kritisch oog op de ervaringen in het verleden met de internationale betrekkingen, aan een toekomst te denken waaraan heel de mensheid kan deelnemen.''

Rond vierduizend betogers trokken gisteren door Rome uit protest tegen het bezoek. Vanochtend bekogelde een betoger Khatami's auto met verf. Volgens de demonstranten heeft het aantreden van Khatami, twee jaar geleden, niets wezenlijks veranderd aan de macht van de conservatieve geestelijkheid. Deelnemers aan de protestmars zeiden dat de moorden op schrijvers en dissidenten doorgaan, dat honderden mensen zijn opgehangen, en dat Iran terroristische acties in het buitenland blijft organiseren.

    • Marc Leijendekker