Politie bevrijdt ontvoerde jongen van acht na 90 uur

Een achtjarig jongetje is gisterochtend door de politie bevrijd uit een woning in Amsterdam-Geuzenveld. Het jongetje, dat vier dagen eerder was ontvoerd, was met een ketting om zijn pols vastgebonden aan een geïmproviseerd bed. Drie ongewapende mannen die het jongetje bewaakten, zijn gearresteerd. De politie vermoedt dat de daders afkomstig zijn uit het Turkse drugscircuit.

Volgens chef J. Pronker van de centrale recherche maakte het jongetje bij zijn bevrijding een ,,opvallend montere indruk''. Hij is lichamelijk ongedeerd. De identiteit van de daders is bekend. Een van hen is een 41-jarige man die in 1997 ontsnapte uit een Franse gevangenis, waar hij vastzat voor doodslag. Sindsdien was hij voortvluchtig.

Het achtjarige, eveneens Turkse jongetje was vrijdagochtend op weg naar zijn school in Amsterdam-West toen hij werd gekidnapt door een van de drie mannen. Een klasgenootje zag het gebeuren en sloeg alarm. De kidnappers namen telefonisch contact op met de ouders, en eisten in ruil voor vrijlating een miljoen Duitse mark. Dat losgeld is niet betaald.

Volgens plaatsvervangend korpschef J. van Riessen is het voor het eerst dat drugscriminelen een kind als pressiemiddel gebruiken. ,,Er is een duidelijke stijging van het aantal liquidaties, gijzelingen en gewelddadige conflicten in het drugsmilieu. Maar een kind ontvoeren is voor ons nieuw.'' Vandaar dat de politie na de melding vrijdagmorgen bijna tweehonderd man inzette.

Het ging volgens Van Riessen om een professioneel opgezette ontvoering. De kamer waar het jongetje negentig uur werd vastgehouden, was geblindeerd en voorzien van een camera. De ontvoerders voerden slechts enkele malen zeer kort telefoongesprekken met de ouders met een speciaal daartoe aangeschafte telefoonkaart. Volgens officier van justitie T.Maan is de politie de daders en hun schuilplaats op het spoor gekomen door hun mobiele en reguliere telefoongesprekken af te luisteren. ,,We hebben alle mogelijke toelaatbare opsporingsmethoden gebruikt'', aldus Maan. Volgens hem hebben de telecombedrijven alle medewerking geboden.