`Öcalan in ruime, lichte cel met boeken en radio'

Turkije heeft het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg ingelicht over de omstandigheden waaronder de Koerdische leider Abdullah Öcalan is opgepakt en wordt vastgehouden op het gevangeniseiland Imrali. Het hof heeft maandag een memorandum van acht pagina's ontvangen van de Turkse autoriteiten. Volgens Turkije zit Öcalan in een ruime cel van dertien vierkante meter met goede verlichting en zowel warm als koud water. Hij mag boeken lezen, hij heeft een radio gekregen en hij mag buiten zijn cel lichaamsoefeningen doen. Twee artsen waken over zijn gezondheid. Dat Öcalan geblinddoekt vanuit Kenia naar Turkije werd gebracht, was om te voorkomen dat de Koerdische leider de leden van het Turkse commando dat hem in de kraag vatte, zou herkennen, aldus het memorandum. Volgens Turkije hebben de Keniaanse autoriteiten Öcalan opgepakt, waarna hij op het vliegveld van Nairobi is overgedragen aan de Turkse autoriteiten. Het memorandum lijkt vooral een poging van Turkije om de internationale bezorgdheid over de behandeling en berechting van Öcalan weg te nemen. Turkije laat weten dat Öcalan is gevrijwaard van een slechte behandeling of martelingen, ,,omdat het Turkse recht hem hiertegen bescherming biedt''. Hij mag zijn familieleden en advocaten vrijelijk ontvangen. Gisteren klaagde één van de advocaten van Öcalan dat hij zijn cliënt slechts één keer had gezien sinds de Koerdische leider drie weken geleden werd opgepakt. Dat ene onderhoud met Öcalan was al na twintig minuten voorbij, aldus advocaat Ahmet Zeki Okcuoglu. (Reuters, AFP, AP)