Nijpels krijgt eerste kievitsei

Het is zijn eerste eitje en hij zegt dat hij het zorgvuldig zal bewaren. De Friese commissaris der Koningin Nijpels nam vanmorgen op het Provinsjehús in Leeuwarden het in Friesland eerst gevonden kievitsei in ontvangst. De vinder, de 30-jarige Albert Wester uit Garyp, raapte het ei gisteren in de weilanden bij zijn woonplaats.

Wester kreeg het vindersloon, volgens de traditie 25 gulden, (uit eigen zak van Nijpels), een oorkonde en het beeldje 'de sulveren ljip' (zilveren kievit) van het provinciebestuur.

Nijpels, tot de zomer nog voorzitter van het Wereld Natuur Fonds, stond aanvankelijk kritisch ten op zichte van het traditionele eierrapen in Friesland. Hij liet zich na zijn benoeming in Friesland uitvoerig informeren door voor- en tegenstanders. ,,Ik sta open voor de discussie en snap als mensen het moeilijk hebben wanneer een nest wordt leeggehaald. Maar het beeld dat ik uit de gesprekken met de Friese vogelbeschermingswachten heb gekregen is dat wanneer je de traditie verbiedt, het enthousiasme voor de nazorg ook minder zal worden. Het is een kwestie van afwegen.''

De 'aaisykjers' die tot 8 april eieren mogen zoeken, zorgen er na die periode voor dat nesten van weidevogels gemarkeerd worden, zodat boeren er met hun landbouwmachines om heen kunnen rijden. Nijpels hoopt dat voor- en tegenstanders elkaar zullen vinden. ,,De natuur gaat hen beiden ter harte.'' Het eerste kievitsei in het land werd maandag in het Brabantse Berlicum gevonden. De Faunabescherming heeft felle kritiek op het rapen van kievitseieren, dat de kievitenstand geen goed zou doen.