Leider verzet Sierra Leone wil bestand

De leider van de rebellen in Sierra Leone, Foday Sankoh, heeft zijn commandanten te velde gisteren opgeroepen binnen 72 uur een eenzijdig bestand in acht te nemen en alle gijzelaars vrij te laten. Sankoh, oprichter en leider van het rebelse Revolutionaire Verenigde Front (RUF), werd in oktober wegens hoogverraad ter dood veroordeeld. Hij kreeg gisteren toestemming om de pers toe te spreken in de hoofdstad Freetown. In een rechtstreeks telefoongesprek met zijn commandanten herhaalde hij zijn oproep tot een bestand.

Het RUF ging in december opnieuw in het offensief tegen de regering van president Ahmad Tejan Kabbah en in januari drongen de rebellen door in Freetown, waar zij een deel van het centrum in de as legden. Bij het jongste RUF-offensief zijn ten minste 3.000 doden gevallen. De rebellen maken zich schuldig aan wreedheden tegen burgers. Nigeriaanse eenheden van de West-Afrikaanse interventiemacht ECOMOG verdreven het RUF in januari uit Freetown, maar de rebellen beheersen nog steeds grote delen van het land.

Sankoh zei dat hij binnenkort een bezoek zal brengen aan Lomé, de hoofdstad van Togo, voor overleg met zijn commandanten. President Kabbah, die lange tijd ieder contact met de rebellen weigerde, zei onlangs dat hij hen wil ontmoeten op voorwaarde dat zij de vijandelijkheden staken en zijn regering erkennen.

Kabbah was eerder deze week in Nigeria, waar hij de militaire machthebbers en de winnaar van de presidentverkiezingen van 27 februari, Olusegun Obasanjo, verzocht het Nigeriaanse contingent in Sierra Leone te handhaven. Obasanjo liet weten dat hij na zijn ambtsaanvaarding op 29 mei ,,geen besluit zal nemen dat de veiligheid van de regering-Kabbah in gevaar brengt''. (AP, Reuters)