Japanners verwerven tabakspoot Nabisco

De Japanse sigarettenproducent Japan Tobacco neemt voor 7,8 miljard dollar (15,8 miljard gulden) de sigarettendivisie van het Amerikaanse RJR Nabisco over.

RJR Nabisco is ondermeer producent van het sigarettenmerk Camel. ,,Deze aankoop maakt het voor ons in één klap mogelijk om de concurrentie met de allergrootste tabaksproducenten aan te gaan'', verklaarde JT-topman Masara Mizuno vanochtend in een toelichting op de overname.

Het voedings- en tabaksconcern RJR Nabisco verkoopt de tabakspoot omdat de winstgevendheid ervan laag is. Het stijgende aantal rechtzaken in de VS tegen tabaksproducenten en het afnemend aantal rokers heeft de winst van het concern de afgelopen jaren gedrukt.

Japan Tabacco (JT) wordt door de overname de op twee na grootste tabakproducent ter wereld achter Phillip Morris en BAT. De aankoop is het hoogste bedrag dat een Japans bedrijf ooit betaalde voor een overname.

JT is een voormalig staatsbedrijf dat in 1985 geprivatiseerd werd. De Japanse overheid heeft nog steeds tachtig procent van de aandelen in bezit. Naast sigaretten maakt JT ook medicijnen, voedsel en handelt het in onroerend goed. De overname komt op een moment dat de Japanse sigarettenmarkt aan het krimpen is. Vorig jaar daalde het percentage rokers in Japan naar een historisch dieptepunt van 33,6 procent. (AP)