Internationale beurzen

LONDEN

In Londen klonk de Britse begroting vanmorgen nog na op de beurs. De effecten van een lagere vennootschapsbelasting maar soms hogere andere lasten voor bedrijven, die minister van Financiën Brown heeft voorgesteld, werden door beleggers per saldo neutraal geacht. De FTSE-100 index daalde desondanks met ruim 50 punten tot 6187 punten, bij dunne handel.

De verlaging van de inkomstenbelasting die in de begroting wordt voorgesteld werd negatief ontvangen. Die lastenverlaging zou de Bank of England kunnen weerhouden van een verdere verlaging van haar rentetarieven.

FRANKFURT

De Duitse aandelen beleefden een slappe ochtend. Handelaren in Frankfurt weten de daling van de DAX-index met 0,4 procent tot 4738 punten aan de stemming van internationale investeerders. Die zouden de Duitse beurs mijden omdat de regering-Schröder het het Duitse bedrijfsleven te moeilijk maakt. Gezien de koersdalingen elders in Europa leek deze verklaring vanmorgen wat uit de lucht gegrepen.

Aandelen van Duitse banken deden het goed. Ze profiteerden van het nieuws over het bod van de Franse bank BNP op de combinatie Société Générale en Paribas.

PARIJS

De concentratiegolf onder Franse banken was uiteraard het nieuws van de dag op de beurs van Parijs. De stand van de CAC-40, de graadmeter van de Franse beurs, was rondom het middaguur nagenoeg hetzelfde als het slot gisteren. De index kon niet reageren op het bod van BNP op Société Générale en Paribas omdat de handel in de betrokken aandelen was stilgelegd.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen fors hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen steeg met 383,30 punten (2,55 procent) tot 15.480,00. Dit is het hoogste slot sinds augustus vorig jaar. De beurskoersen werden omhoog gedreven door elektronicagigant Sony, dat gisteren bekendmaakte flink te gaan saneren.

De beurs in Zuid-Korea eindigde 0,6 procent lager op 569,27 punten. In Hongkong steeg de Hang Seng-index met 2,05 procent tot 10.749,01 punten. De beurs in Australië sloot 0,35 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten na een vrij grillig koersverloop. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 33,85 punten (0,35 procent) tot 9693,76. Het maximale verlies bedroeg 58 punten, maar de index kwam in de loop van de dag ook op een winst te staan van 71 punten.

De stemming werd vooral bepaald door de technologiesector, zowel in negatieve als in positieve zin. Chipfabrikant Advanced Micro Devices waarschuwde dat het eerste kwartaal een behoorlijk verlies zal opleveren en zag de koers fors dalen. Internetfonds Lycos daarentegen schoot omhoog doordat de beoogde fusie met USA Networks lijkt te stranden. De fusie werd een maand geleden aangekondigd en viel slecht bij beleggers.