Instroom van asielzoekers loopt terug

De instroom van asielzoekers neemt af. Staatssecretaris Cohen (Justitie) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman waarschuwt tegelijk tegen optimisme.

Cohen heeft gezegd zijn prognose voor dit jaar nog niet te willen bijstellen. Het ministerie van Justitie rekent dit jaar op circa 65.000 nieuwe asielzoekers.

De oorzaak van de daling is vooralsnog onduidelijk. Cohen schrijft dat het aan de maatregelen kan liggen die hij in oktober vorig jaar nam. Hij stelde toen onder meer wachtlijsten in voor asielzoekers en gaf asielzoekers, die via een ander Europees land naar Nederland waren gereisd, niet langer onderdak. De staatssecretaris wijst verder op de traditionele daling van het aantal asielzoekers in de eerste maanden van het jaar. De stroom asielzoekers loopt veelal vanaf augustus op, om in januari weer te dalen. Zo vroegen 8.833 mensen in november en december asiel aan; in januari en februari waren dat 5.973 mensen. Dit aantal is nog altijd hoger dan de instroom van asielzoekers aan het begin van het vorige jaar.

De brief van Cohen komt aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over het asielbeleid. De fractievoorzitters zullen hier morgen over praten. Het debat is een initiatief van oppositiepartij CDA, die de coalitiepartijen verweet in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten vorige week te veel proefballonnen over het asielbeleid op te laten.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) moet volgens eigen zeggen dit jaar ruim 35.000 extra plaatsen voor asielzoekers vinden.