Hulp Berlusconi in opspraak

Het openbaar ministerie van Palermo heeft het Italiaanse parlement toestemming gevraagd voor de arrestatie van Kamerlid Marcello Dell'Utri, de rechterhand van mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi. Het parket vraagt opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Dell'Utri omdat deze zou proberen het justitieel onderzoek tegen hem te verstoren. Dell'Utri, tegen wie al processen lopen wegens banden met de mafia en vervalsing van boekhouding, wordt nu ook beschuldigd van afpersing en betrokkenheid bij cocaïnehandel. Het parlement heeft dertig dagen om te reageren op het verzoek tot arrestatie. Dell'Utri zegt dat het openbaar ministerie hem om politieke redenen vervolgt. Hij wil proberen zijn positie te versterken door zich bij de Europese verkiezingen in juni kandidaat te stellen voor Berlusconi's rechtse partij Forza Italia. Dell'Utri heeft een sleutelrol in de carrière van Berlusconi gespeeld. Hij heeft eerst diens reclamebureau Publitalia opgezet en daarna, met mensen en strategieën van Publitalia, diens politieke partij. Volgens het parket van Palermo probeerde Dell'Utri mafiosi over te halen valse en verwarrende verklaringen af te leggen, in de hoop zo informanten van de justitie die hem hadden beschuldigd, ongeloofwaardig te maken.