HELDEN VAN TOEN

Vijf televisieseizoenen lang, van 1972 tot 1976, bracht de KRO de kinderserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Zo lang duurde het ook voordat de kinderen van Hamelen de weg naar huis terugvonden. Onderwijl ontmoetten zij figuren als Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs), Lidwientje Walg (Loekie Knol), prins Tor van Sombrië (Wil van Selst), Hildebrand Blom (Ab Hostee) en poortwachter Aernout Koffij (Martin Brozius) en kwamen in de meest sprookjesachtige landen terecht, waar heksen, prinsen en kabouters leefden.

De serie was zowel onder kijkers – een gemiddelde kijkdichtheid van 36 procent – als onder acteurs populair. Regisseuse Tineke Roeffen weet zich nog te herinneren dat acteurs haar opbelden om te vragen waarom zij nog niet in een aflevering hadden mogen spelen. Iedereen, van Willem Nijholt en Henk van Ulsen tot Gerard Cox, heeft dan ook aan Hamelen meegedaan.

,,Hamelen zou nu ook nog uitgezonden kunnen worden'', meent Roeffen. ,,Het is een sprookjesachtig en tijdloos verhaal en toch heel herkenbaar voor kinderen.'' Ze denkt nog dagelijks met plezier terug aan de Hamelen-tijd, vooral door de samenwerking met `de van god gegeven' schrijver Harrie Geelen (o.a. Q en Q, Oebele) en componist Joop Stokkermans. ,,We waren enorm op elkaar ingespeeld. Het was een gouden combinatie.''

(Foto Nederlands Audiovisueel Archief)