Gelderland: meer opvangplaatsen

De provincie Gelderland wil dit jaar 7.300 extra asielzoekers opvangen. Het provinciebestuur heeft gisteren in een brief zeventien gemeenten dringend gevraagd daaraan mee te werken. De gemeenten reageren verdeeld.

Omdat de huidige instroom zal leiden tot capaciteitsproblemen in de bestaande opvangcentra, moet landelijk op korte termijn opvang worden geregeld voor 36.000 asielzoekers, aldus het college van Gedeputeerde Staten.

Gelderland dient er 11.000 voor zijn rekening te nemen. Dat aantal is vastgesteld in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, nadat eind vorig jaar al was gebleken dat er opvangproblemen zouden ontstaan. De provincie heeft momenteel een capaciteit van 3.724 plaatsen in veertien gemeenten, en moet dus op zoek naar 7.300 plaatsen.

In de gisteren gepubliceerde nota Opvang Asielzoekers en Huisvesting Statushouders in Gelderland 1999 worden door GS zeventien gemeenten genoemd die dit jaar centra moeten aanleggen met gemiddeld 350 tot 400 opvangplaatsen. De gemeenten zijn gisteren per brief op de hoogte gesteld van de provinciale plannen.

Gelderland kan geen dwang uitoefenen, en heeft de betrokken gemeenten daarom gevraagd snel na te gaan wat de mogelijkheden zijn. GS willen onder andere 400 extra asielzoekers laten opvangen in Arnhem, Nijmegen, Winterswijk, Doetinchem en Lichtenvoorde, en 350 in Tiel, Geldermalsen en Nijkerk. De grootste opvang komt voor rekening van Apeldoorn, dat voor 800 extra plaatsen wordt aangeslagen. Zowel Arnhem als Nijmegen liet direct weten weinig te voelen voor nog meer plaatsen. De gemeenten vinden dat ze al voldoende asielzoekers opvangen.