`Geen pressie senaat'

Premier Kok ontkent dat het kabinet de Eerste Kamer onder druk zet om het correctief referendum te aanvaarden. Fractieleider De Graaf van D66 laat in het midden of D66 daadwerkelijk een kabinetscrisis zal uitlokken als de VVD in de senaat geen steun geeft aan de grondwetswijziging.

De premier en de leider van D66 spraken gisteren bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer omfloerst over de heikele vraag of er veel politieke druk wordt uitgeoefend voor aanvaarding van het referendum in de Eerste Kamer, nu een aantal VVD-senatoren publiekelijk heeft verklaard dat zij geen steun willen geven aan de grondwetswijziging.

Kok verklaarde de haast die het kabinet maakt uit het belang dat het hecht aan het referendum, al wilde hij na doorvragen wel erkennen dat aanvaarding van de grondwetswijziging in de senaat moeilijker wordt na de verkiezing van een nieuwe senaat later dit jaar.

De Graaf liet het aan de ,,wijsheid'' van de senaat over hoe deze omgaat met het kabinetsvoorstel, maar benadrukte tegelijk dat iedereen weet welk belang D66 hecht aan invoering van het correctief referendum. Hij heeft Kok niet gezegd dat verwerping van de grondwetswijziging in de senaat voor D66 een ,,breekpunt'' is.