ETA-kopstukken door Franse politie opgepakt

De Franse politie heeft gisteren zes vermeende terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd. Onder hen bevindt zich José Javier Arizkuren, bijgenaamd Kantauri, de leider van de moordcommando's van de ETA.

Vanochtend arresteerde de Spaanse politie in Baskenland nog eens negen vermeende ETA-leden. Naar verluidt gaat het om het Donosti-commando, het belangrijkste en enige nog functionerende moordcommando van de ETA.

De arrestaties in Frankrijk en Spanje worden beschouwd als de belangrijkste slag die ETA is toegebracht sinds 1992, toen de toenmalige kopstukken van de terreurorganisatie in Zuid-Frankrijk werden opgepakt. De arrestaties vielen samen met het bezoek dat de Spaanse premier José María Aznar in Parijs bracht aan zijn Franse ambtgenoot Lionel Jospin en de Franse president Jaques Chirac.

Tegen Arizkuren, die zowel in Frankrijk als in Spanje bij verstek is veroordeeld, bestaat de verdenking dat hij heeft meegewerkt aan twintig aanslagen. Daarnaast zou hij als `generaal' binnen het oppercommando opdracht hebben gegeven voor de reeks van moorden op lokale raadslieden van de Partido Popular. Ook zou Arizkuren het brein zijn geweest achter een niet uitgevoerde moordaanslag op de Spaanse koning Juan Carlos en achter de mislukte poging om premier Aznar, toen nog oppositieleider, met auto en al op te blazen.

Het is voor de eerste maal dat er arrestaties worden verricht sinds de ETA vorig jaar september een voorlopige stop op de aanslagen afkondigde. In Spanje wordt met spanning afgewacht wat het effect van de actie zal zijn op de moeizaam verlopende toenadering tussen de Spaanse regering en de ETA. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mayor Oreja, onderstreepte gisteren dat de `wapenstilstand' van de ETA niet betekent dat de Spaanse rechtsstaat ophoudt met het vervolgen van verdachten van gepleegde terreuraanslagen. ,,Moet de regering de andere kant opkijken als iemand als Kantauri wordt gelokaliseerd?'', aldus de minister. De Baskisch-nationalistische partij PNV is boos over de arrestaties. Volgens haar woordvoerder bewijzen de arrestaties dat de regering een ,,politiestrategie'' voert en niet zoekt naar politieke oplossingen.