Ecuador kondigt noodtoestand af

President Jamil Mahuad van Ecuador heeft gisteren voor een periode van 60 dagen de noodtoestand in zijn land afgekondigd om de gevolgen van een nationale staking te kunnen beperken. De grootste federatie van vakbonden in het land heeft haar leden opgeroepen het werk neer te leggen uit protest tegen het regeringsbeleid voor aanpak van de financiële crisis. Vorige week daalde de nationale munt, de sucre, drastisch in waarde waardoor de koopkracht van veel mensen ook kelderde. De regering wil de overheidsuitgaven fors verminderen en heeft de subsidies op brandstoffen al afgeschaft. Zakenlieden vinden de aanpak te traag. De voorzitter van de vereniging van particuliere banken, Carlos Larreategui, zei gisteren: ,,De regering heeft de macht over het land verloren en moet die nu terugwinnen. Als de fundamentele problemen niet worden aangepakt wordt het een catastrofe''. (ANP)