Britse fotoprijs voor Rineke Dijkstra

Aan de fotografe Rineke Dijkstra is gisteren in Londen de Citibank Private Bank Photography Prize 1999 toegekend. De prijs bedraagt 10.000 Britse pond, ruim dertigduizend gulden. Nog vier andere fotografen waren voor deze onderscheiding genomineerd: Augusto Alves da Silva, Alex Hartley, Yinka Shonibare en Paul M. Smith. Dijkstra zond de portretten in van stierenvechters, opnamen van kinderen aan het strand en foto's uit andere diverse series, waaronder de recente Tiergarten/Berlijn-serie.

Dit werk is samen met dat van de andere kandidaten tot 3 april te zien in The Photographers' Gallery, 5 en 8 Newport Street, in Londen. De Portugees Alves da Silva legde het landschap van Portugal vast. Hartley produceert conceptuele fotografie over `kijken' en de in Londen gevestigde Yinka Shonibare poseerde zelf in nadrukkelijk vormgegeven Victoriaanse scènes. Paul M. Smith, ten slotte, wiens werk nog tot en met 14 april geëxposeerd wordt bij galerie Cokkie Snoei in Rotterdam, figureert eveneens zelf in realistisch lijkende soldatenfoto's van manschappen die vechten en feesten.