Briesje van Ahold op stil Damrak

Het is dat Ahold nog voor wat omzet zorgde, maar voor het overige was het een saaie ochtend op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index zakte bij lage omzetten met 2,77 punten tot 519,50 punten rondom het middaguur. De meeste hoofdfondsen maakten een pas op de plaats, terwijl winst en verliescijfers in (euro)dubbeltjes werden geschreven.

Ondanks de fraaie winstcijfers die Ahold gisteren presenteerde stond het aandeel voor de tweede achtereenvolgende dag onder druk. Vanmorgen bedroeg het verlies tegen het middaguur 0,25 euro op 32,30. Die min is volgens handelaren het gevolg van uitlatingen van Ahold-topman Cees van der Hoeven vanochtend tegenover analisten, waaruit zou blijken dat de winst in het eerste kwartaal wat gaat tegenvallen. De aangekondigde overname van weer een Amerikaanse supermarktketen is over het algemeen goed ontvangen. Het tegen de middag verspreide nieuws dat het Amerikaanse kredietbureau Moody's overweegt zijn beoordeling van Ahold-schulden naar beneden bij te stellen leidde vooralsnog niet tot een koersreactie van het aandeel Ahold.

Anders dan in Frankfurt, waar bankaandelen gunstig reageerden op het vanmorgen bevestigde bod van Banque Nationale de Paris op twee fuserende Franse banken, noteerden aandelen van ABN Amro en ING vrijwel onveranderd in Amsterdam.

Terwijl de fondsen in de Midkapindex rustig achter de AEX aansukkelden met een verlies van een paar punten (van 589,37 naar 586,48), was op de lokale markt wel enige beweging te bespeuren.

Drie lokale fondsen kwamen vanmorgen met hun jaarcijfers: industriële participatiemaatschappij Begemann, medicijnenhandelaar OPG en autobedrijf Athlon.

Begemann was dankzij een forse winsttoename de grootste stijger op de lokale markt, met een winst van een kleine 7 procent op 9,50 euro.

Direct daarachter kwam het aandeel OPG, ook al gesteund door fraaie cijfers. De medicijnenhandelaar pakte ruim 5,5 procent winst op 17,20 euro.

Voor de Athlongroep bleek het leasen, verhuren en herstellen van auto's in 1998 een lucratieve bezigheid, maar de koers van het aandeel reageerde niet erg heftig: een plus van 3 eurodubbeltjes op 22,00 euro.