Amsterdam biedt gebouw voor foto's aan

De Amsterdamse wethouder van Cultuur J. van der Giessen heeft gisteren tijdens een besloten bijeenkomst van vertegenwoordigers uit foto- en media-instellingen het gebouw van het Sweelinck Conservatorium aan de Van Baerlestraat aangeboden als onderkomen voor een toekomstig Instituut voor de Beeldcultuur.

In het gebouw vlakbij het Stedelijk Museum en Rijksmuseum moet het uit het Wertheimer-legaat (25 miljoen gulden, beheerd door het Prins Bernhard Fonds) te financieren fotografiemuseum worden ondergebracht. Ook het Filmmuseum, nu nog gevestigd in verschillende locaties verspreid over Amsterdam en Amstelveen zou erin ondergebracht kunnen worden.

Met haar aanbod reageert Van der Giessen op een uitnodiging van staatssecretaris van cultuur Van der Ploeg om plannen in te dienen voor een instituut waarin fotografie, film en nieuwe media gezamenlijk kunnen worden ondergebracht. Van der Ploeg deed dit verzoek in januari om een einde te brengen aan de voortslepende strijd tussen Amsterdam en Rotterdam over de vestiging van het fotografiemuseum. Ook Rotterdam wilde het fotografiemuseum; in deze stad zijn al het Nederlands Foto Instituut (NFI), Nederlands Fotoarchief (NFa) en Nationaal Fotorestauratie Atelier (NFrA) gevestigd.

Volgens de op de bijeenkomst aanwezige Amsterdamse burgemeester Patijn, tevens bestuursvoorzitter van het PBF, zal het geld van het Wertheimerlegaat uitsluitend in Amsterdam besteed worden. PBF-directeur J.H. Meerdink laat via een woordvoerder echter weten dat deze besteding afhankelijk is van een duidelijk financieel plan van de gemeente Amsterdam. Een tweede voorwaarde voor vestiging van het fotomuseum in Amsterdam is de verhuizing van de Rotterdamse instellingen.

De gemeente Amsterdam is volgens Van der Giessen bereid de herinrichting van het gebouw aan de Van Baerlestraat te bekostigen. Ook NFI en NFa zouden erin kunnen worden ondergebracht, aldus de Amsterdamse cultuurwethouder. Volgens ingewijden is de in het Sweelinck beschikbare ruimte, circa 12 duizend vierkante meter, echter te klein om aan de ruimte-eisen van alle instellingen te voldoen.

Volgens het Ministerie van OCW heeft de gemeente Amsterdam de plannen nog niet officieel bij de staatssecretaris ingediend.

Carel Alons, voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waarvan het Sweelinck Conservatorium deel uitmaakt, bevestigt dat er gesprekken met Van der Giessen zijn geweest. Volgens Alons is de verhuizing van het conservatorium naar het Oosterdokseiland echter niet meer dan `een mogelijkheid': ,,Er is nog geen planning; het gaat nog minstens vier jaar duren.''

De gemeente Rotterdam presenteert aanstaande maandag haar plannen voor een instituut voor de beeldcultuur, onder te brengen in het voormalige pakhuis Las Palmas op de Kop van Zuid.