Ahold koopt derde grote keten in VS

Ahold heeft een zesde supermarktketen in de Verenigde Staten gekocht. Het moederbedrijf van Albert Heijn koopt voor 1,75 miljard dollar (3,5 miljard gulden) de keten Pathmark die met 132 vestigingen in de regio New York actief is.

Met de overname die Ahold gisteren bekendmaakte voegt het concern 3,7 miljard dollar omzet toe. Pathmark, dat door hoge schulden verliesgevend was, betekent voor Ahold de derde grote Amerikaanse overname achtereen. In 1996 werd Stop & Shop (voor 2,9 miljard dollar) overgenomen en een jaar later Giant (2,7 miljard). Ahold betaalt een premie van 50 procent boven de beurskoers van Pathmark, maar het leeuwendeel van de overnamesom bestaat uit het overnemen van de hoge schulden.

,,Een gouden greep'', noemde bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van Ahold gisteren deze acquisitie. Voor dit jaar heeft Pathmark geen direct effect op de winst per aandeel.

Ahold meldde gisteren ook dat de nettowinst in `98 met 29 procent is toegenomen tot 1,2 miljard gulden, terwijl de omzet 15 procent groeide tot 58,4 miljard gulden. Met uitzondering van de Aziatische activiteiten leverden alle regio's een hogere bijdrage aan de winst.

De Amerikaanse ketens zorgden met een bedrijfsresultaat van 1,4 miljard gulden voor de hoogste winstbijdrage, terwijl in Nederland (Albert Heijn, Etos, Gall & Gall) het resultaat met 11 procent steeg tot 671 miljoen gulden. Het marktaandeel van Albert Heijn nam het afgelopen jaar met 0,3 procentpunt toe tot 28,3 procent.

In Azië liep het verlies met bijna een derde op tot 103 miljoen gulden. Ondanks de financiële crisis steeg de omzet in lokale valuta, maar in guldens daalden de verkopen marginaal tot 902 miljoen gulden.

De koers van het aandeel leverde gisteren bijna een euro in tot 32,55 euro. Mogelijk heeft deze druk op de koers te maken met de kans op uitgifte van nieuwe aandelen later dit jaar waarmee de overname van Pathmark moet worden gefinancierd.

Ook in het afgelopen jaar deed het concern al tweemaal een beroep op de aandelenmarkt.