Z-Afrika: Zwitserse journalist onschuldig

De Zuid-Afrikaanse politie heeft gistermiddag de Zwitserse journalist Jean-Philippe Ceppi, die afgelopen vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het in bezit hebben van documenten met staatsgeheimen, weer op vrije voeten gesteld. Na drie dagen van onderzoek moesten de autoriteiten in Kaapstad met het schaamrood op de kaken erkennen dat dezelfde documenten vorig jaar al openbaar waren gemaakt door de Waarheids- en Verzoeningscommissie (ook NRC Handelsblad kreeg kopieën) en dat Ceppi derhalve geen enkele wet had overtreden.

In de stukken worden de connecties tussen Wouter Basson, die aan het hoofd stond van het programma voor de productie van chemische en biologische wapens tijdens de apartheid, en de Zwitserse regering onthuld. Basson reisde in de jaren tachtig verscheidene malen naar Zwitserland, kennelijk voor financiële steun van de banken.

Ceppi zei gisteren in een reactie dat het een ,,schokkende ervaring'' was geweest om ineens verzeild te raken in een cel met opgepakte gangsters en dat hij de politie, die handelde in opdracht van het leger en in samenwerking met de militaire politie, er niet van had kunnen overtuigen dat ze een grote blunder beging. Pas nadat het openbaar ministerie zich er na het weekeinde mee ging bemoeien, kwam men er achter dat het om `declassified' materiaal ging. De openbare aanklager, Rene Jackson, zei dat de documenten aan Ceppi waren overhandigd door een lid van de Waarheidscommissie en dat ze niets nieuws bevatten. Mdu Lembede, woordvoerder van de Waarheidscommissie, bevestigde dit en zei dat het ging om stukken die vorig jaar juli al aan journalisten waren overhandigd.