Utrechters krijgen geen inspraak plek heroïnepost

Het inrichten van een post voor het uitdelen van gratis heroïne aan langdurig verslaafden stuit in Utrecht op bezwaren van inwoners.

Wethouder J. Zwart van Utrecht onderneemt nog een laatste poging en klimt op een stoel. ,,Aanstaande donderdag praten we weer verder', roept hij onverstoorbaar. Zijn woorden worden gesmoord in geschreeuw en gefluit. De bewoners van de Utrechtse binnenstad hebben geen vertrouwen meer in gepraat en verlaten massaal het propvolle zaaltje.

De gemeente Utrecht had gisteravond een extra informatie-avond belegd over haar plan om in de binnenstad een experiment te beginnen met gratis heroïneverstrekking aan enkele tientallen zwaar verslaafden. De heroïnepost moet komen in de Lange Smeestraat, een winkelstraat tussen de Oude Gracht en Catharijnesingel.

Het plan is in strijd met eerdere beloften van de gemeente, betogen bewoners en winkeliers. In dit deel van de binnenstad zijn al een centrum voor psychiatrische patiënten en een dagopvang voor daklozen, terwijl in het onlangs vrijgekomen Wilhelmina Kinderziekenhuis een centrum voor verslavingszorg komt. Met de heroïnepost zouden dan in een straal van tweehonderd meter vier `bovenwijkse' voorzieningen zijn gevestigd die overlast voor de buurt geven. In het verleden had de gemeente herhaaldelijk toegezegd dat in dit deel van de stad niet nog meer overlast zou worden geconcentreerd. ,,Hier woont drie procent van de bevolking, maar we vangen zeker dertig procent van de problemen op', zegt G. Kuperus, lid van het bewonersplatform Zuidelijke Oude Stad. Het platform heeft inmiddels iedere medewerking met de gemeente opgezegd.

Volgens wethouder J. van Leijenhorst heeft de gemeente gekozen voor een heroïnepost in het centrum, omdat de voorziening bereikbaar moet zijn voor de verslaafden. Het Utrechtse gemeentebestuur volgt hiermee een andere lijn dan het college van B en W in Den Haag. Dit maakte gisteren bekend dat in oktober een experiment met gratis heroïne begint op het terrein van psychiatrisch centrum Rosenburg aan de rand van de stad. Hiervoor is gekozen om de wijken in het centrum te ontzien. De bedoeling is dat de verslaafden een abonnement voor het openbaar vervoer krijgen om naar de heroïnepost te reizen. De Haagse wethouder J. Klijnsma verwacht niet dat het experiment overlast zal geven voor de omgeving, gezien de ervaringen in Amsterdam en Rotterdam.

Ook de Utrechtse wethouder J. van Leijenhorst verwacht geen overlast. Daarom handelt de gemeente volgens hem niet in strijd met eerdere beloften. Van Leijenhorst spreekt van een ,,klinische ruimte, een soort tandartspraktijk.' Met de bezoekers wordt afgesproken dat zij de wijk onmiddellijk weer verlaten, aldus de wethouder. Die mededeling ontlokte de aanwezigen een daverend lachsalvo.

De stemming wordt grimmig als Van Leijenhorst meldt dat ,,je in Utrecht niet de illusie moet hebben dat de bewoners kunnen meebeslissen over een plek voor dit soort voorzieningen.' Die mededeling is voor de bewoners het signaal om op te stappen.

Na afloop zegt Van Leijenhorst dat hij vasthoudt aan zijn plan. ,,We hebben vier maanden gezocht. Dit is de locatie die ervoor in aanmerking komt.'