Tsjmil zet Raboploeg te kijk in eindsprint van rit Parijs-Nice

Andrei Tsjmil heeft gisteren de tweede etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. In de eindsprint bleef de Belgische Moldaviër twee renners van de Raboploeg voor, Markus Zberg en Leon van Bon. Tsjmil nam met zijn zege de leiderstrui over van de Brit Chris Boardman, die zondag de proloog won.

Het machtsvertoon van de Rabo-renners in de rit van Nangis naar Sens was groot. Erik Dekker, Michael Boogerd, Markus Zberg, Leon van Bon, Marc Wauters, Maarten den Bakker en Rolf S⊘rensen waren allen vertegenwoordigd in de kopgroep. De ploeg slaagde er echter niet in de overmacht om te zetten in een dagzege. S⊘rensen probeerde in de laatste kilometers wel te ontsnappen, maar werd bijgehaald door de Australiër O'Grady. In de sprint was Tsjmil vervolgens de snelste.

Niettemin was Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen tevreden over het optreden van zijn renners. ,,Uiteindelijk hebben we vooral geprobeerd een goede uitslag voor de rest van de ronde neer te zetten'', zei de oud-prof. ,,We wilden de concurrentie op achterstand rijden. Na het wegvallen van Franck Vandenbroucke is dat absoluut gelukt. Zondag zal aan het einde van de ronde blijken of we hier goed aan hebben gedaan of dat we een kans op een dagoverwinning hebben laten liggen.''

De Raboploeg gaf de aanzet tot de kopgroep met het opzetten van een waaier. Het peloton viel daarbij uiteen. Een kopgroep van dertien renners bleef over, waaronder zeven Raborenners. Van Houwelingen: ,,Het was bijna een unieke situatie. Dit hebben niet veel ploegleiders meegemaakt''.

Tsjmil doorzag de tactiek van de Nederlandse ploeg. ,,Ik wist dat Rabo in de finale zou aanvallen'', erkende de winnaar naderhand. ,,Maar ik ben kalm gebleven tot op het laatste moment. Toen heb ik mijn vorm kunnen tonen.''

Het peloton arriveerde met een achterstand van één minuut en 52 seconden. Richard Virenque verloor na een valpartij ruim drie minuten. In het klassement heeft Tsjmil nu twee seconden voorsprong op O'Grady. S⊘rensen is de beste Rabo-renner op zeventien tellen, Den Bakker met de zesde plaats beste Nederlander op 28 seconden. Van Houwelingen heeft veel vertrouwen voor de rest van de etappekoers. ,,We hebben nog zeven ijzers in het vuur. Boogerd is onze belangrijkste pion.''

De Italianen Mario Cipollini en Claudio Chiappuci zijn gisteren door de politie in Bologna verhoord in het onderzoek naar ,,de handel en distributie van gevaarlijke producten voor de gezondheid'' door sportarts Michele Ferrari. Laatstgenoemde werd onlangs in staat van beschuldiging gesteld en werkte in het verleden samen met beide renners. Cipollini werd gisteren bijna drie uur verhoord. ,,Het gesprek verliep op een vriendschappelijke manier'', zei de sprinter na aflooop. ,,De politie doet haar werk serieus, maar vooral met veel tact.''