Steun voor `biologisch' varken

Het kabinet trekt 2,5 miljoen gulden extra uit ter bevordering van de `biologische' varkenshouderij, die voldoet aan strenge eisen wat milieu- en diervriendelijkheid betreft. Daarmee komt de steun aan projecten in de biologische landbouw op 4,5 miljoen gulden. Dat heeft minister Apotheker (Landbouw) gisteren bekendgemaakt bij de ondertekening van een convenant Biologische Varkenshouderij. Gegarandeerde prijzen en afzetmogelijkheden voor biologische ondernemers vormen een belangrijk deel van de overeenkomst. Doel ervan is het aantal biologische varkens te laten groeien van 20.000 nu tot 470.000 in 2005. De huidige vraag naar biologisch varkensvlees is veel hoger dan het aanbod.

Initiatiefnemers van het convenant zijn de Stichting Natuur en Milieu, Platform Biologica en de Rabobank. De landbouworganisatie LTO Nederland, slagerijen, slachterijen en voerproducenten hebben zich erbij aangesloten.

Vorige week nog voerde supermarktketen Albert Heijn een actie waarbij op alle biologische artikelen korting zat. LTO-voorzitter G. Doornbos noemde stimulering van biologische varkenshouderij een logische stap in de ontwikkeling van de biologische landbouw. ,,Met de biologische peen, uien en aardappels is de biologische hutspot nu echt compleet.''

Tussen 1996 en 1998 zijn zo'n 150 boeren op 5.000 hectare omgeschakeld naar biologische landbouw. Het areaal van de ongeveer 700 biologische landbouwbedrijven ligt nu op zo'n 20.000 hectare, 1 procent van het landbouwareaal. Nederland is in Europa absoluut geen koploper in biologische landbouw. In Oostenrijk wordt 10 procent van het areaal hiervoor gebruikt, in Zwitserland 6,5 procent en in Zweden 3,5 procent.