Sony krimpt fors in en kiest nieuwe koers

Het Japanse elektronicaconcern Sony zal het personeelsbestand de komende vier jaar via natuurlijk verloop met 17.000 (tien procent) inkrimpen en 15 van de 70 fabrieken sluiten. Dit heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

De ingrepen maken deel uit van een uitgebreide herstructurering waarbij Internet en andere netwerken de kern worden van het bedrijf, aldus president Nobuyuki Idei op een persconferentie in Tokio. Sony wil minder nadruk leggen op productie van radio's en televisies, waarmee het is groot geworden. Het concern wil zich concentreren op de levering van apparatuur en software voor onder meer Internet en de levering van producten en diensten via `het net'.

Als voorbeeld van winstgevende toekomstmogelijkheden noemde Idei de levering van muziek via Internet. De nadruk op Internet gaf Idei dan ook als reden dat het bedrijf actief blijft in mobiele telecommunicatie en computerapparatuur, al zijn deze sectoren momenteel wegens de felle concurrentie verliesgevend. Het bedrijf als geheel maakt nog winst.

Sony zal voor de nieuwe strategie de organisatiestructuur ingrijpend wijzigen. Het bedrijf wacht op een verandering in de Japanse wetgeving om zich te kunnen omvormen in een houdstermaatschappij, waarbij de hoofddirectie zich nog slechts met de hoofdlijnen bezig houdt. De uitvoering komt geheel in handen van de dochterondernemingen.

Pijlers van de onderneming in nieuwe jas worden de divisies Netwerk, Electronica, Entertainment en als laatste Verzekeringen en Financiering. In de nieuwe structuur vormt de oude kernactiviteit, productie van electronica, nog slechts één van de vier pijlers. De nieuwe divisie Netwerk moet zich richten op het ontwikkelen van nieuwe diensten via het net. Hiertoe kunnen ook financiële diensten als verzekeringen gaan behoren.

Als onderdeel van deze reorganisatie brengt Sony drie beursgenoteerde dochters terug in volledig eigen bezit: Sony Music Entertainment, Sony Precision Technology en Sony Chemicals. Sony zelf bezit zo'n 70 procent. De andere aandeelhouders krijgen in ruil aandelen Sony. Ook Sony Computer Entertainment, de producent van de succesvolle Playstation spelcomputer en deels dochter van Sony Music, wordt een volledige dochter van Sony.

ACHTERGROND: pagina 13