Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Door acties voor een betere cao bij de publieke omroep kunnen radio- en televisieprogramma's voor 1 minuut worden onderbroken.

2 Vandaag. Gesprek met Gordon Thomas, schrijver van het boek Operatie Mossad. In dat boek worden details onthuld over de betrokkenheid van de Israelische geheime dienst bij de moord op de Britse uitgever Maxwell en het dodelijk ongeluk van prinses Diana en haar vriend Dodi. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de arts C. van Melle die toeziet op de gezondheidstoestand van de vijftien Turkse vrouwen die in Amsterdam al ruim een maand in hongerstaking zijn. En de verhoren deze week over de Bijlmerramp met de hoofdrolspelers uit de politiek. Ned.1, 20.23-20.56u.

Opsporing Verzocht. In deze aflevering onder meer: Overval op een geldtransport in Amsterdam; De gevaren van de chatbox en ongewenste contacten die kinderen via het anonieme Internet kunnen krijgen; Overval op een woning in Maarssen en de aanranding van een vrouw in een trein bij Horst. Ned.1, 21.06-21.36u.

Nova. Aandacht voor de opening van de Boekenweek en een reportage waaruit blijkt dat de normen voor de geluidshinder door vliegtuigen op Schiphol worden overschreden. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Haagse klasse. Nieuwe reeks van een serie over het leven van kinderen in de Haagse Schilderswijk. In deze aflevering portretten van de Turkse Emine en Marokkaanse Warda. Ned.1, 18.30-19.56u.

Antenne: Verloren onschuld. Portret van een 15-jarige jongen die in Roemeense stad Arad wegens diefstal een gevangenisstraf van anderhalf jaar uitzit. Sinds de val van Ceausescu in 1989 is het land in een economische crisis geraakt waardoor het aantal misdrijven sterk is toegenomen. Veel kinderen raken op het slechte pad. Ned.2, 21.40-22.05u.

Gemengde gevoelens. Naar aanleiding van de eerder op de avond uitgezonden film Une femme dans la nuit een discussie over de vraag of verkrachte vrouwen het eigenlijk niet zelf hebben uitgelokt. VRT, 22.00-22.30u.

37°. Bibi Russel uit Bangladesh was twintig jaar lang een internationaal topmodel. Vijf jaar geleden stopte zij met dit werk en begon zij in eigen land als modeontwerpster. Ze laat zich inspireren door motieven en kunsten uit haar vaderland en gebruikt alleen stoffen die in Bangladesh geweven zijn. Afl.: Das Model und die Armen. ZDF, 22.15-22.45u.

De late shift. Steeds meer Vlaamse werknemers krijgen te maken met de reorganisatie van hun bedrijf. Heel wat personeelsleden die vroeger één bepaalde taak hadden, werken nu bijvoorbeeld in teamverband en moeten steeds meer taken vervullen. Canvas, 22.55-23.25u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Remco Campert, Jan Mulder en Connie Palmen praten over hun speciale bijdragen aan de boekenweek. Ned.3, 19.23-19.54u.

Hardtalk. Gesprek met de Britse acteur Ben Kinsley die internationale faam verwierf met zijn rol als Mahatma Gandhi in de gelijknamige film. Hij kreeg voor die rol een Oscar. BBC World, 20.30-21.00u.

KUNST

Histories. Portret van de Vlaming Herman Teirlinck die niet alleen bekend is om de verfilmingen van enkele van zijn romans maar ook omdat hij oprichter was van de toneelschool Studio Herman Teirlinck. Veel bekende Belgische acteurs en actrices hebben daar hun toneelopleiding gevolgd. Afl.: Herman Teirlinck: een man achter maskers. Canvas, 20.55-21.45u.

Close up. Vanavond een portret van de meest invloedrijke kunstenaar van de VS, Jackson Pollock. Vanaf zijn jeugd als boerenzoon tot zijn dood op 44-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk. Afl.: Jackson Pollock – Love and death on Long Island. BBC2, 22.30-23.20u.

FILM

Une femme dans la nuit (Eric Woreth, 1995, Frankrijk). Thriller-drama. Natacha Lindinger wordt als lokaas gebruikt voor serieverkrachter. VRT, 20.25-22.00u.

. The Long Walk Home (Richard Pearce, 1990, VS). Op papier belangwekkend drama speelt tijdens de bus-boycot door zwarte voorvechters van gelijke burgerrechten in het Alabama van 1955. Sissy Spacek is het prototype van de upper-middle-class-huisvrouw. Whoopi Goldberg haar zwarte dienstmeid. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

Marshal Law (Stephen Cornwell, 1996, VS). Voormalige marshal uit Texas (Jimmy Smits) bestrijdt criminelen in door aardbeving getroffen voorstad van Los Angeles. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

True Lies (James Cameron, 1994, VS). De regisseur van de Terminator-films en Titanic maakte een peperdure en nogal ironische actiefilm met Arnold Schwarzenegger als een naar James Bond gemodelleerde geheim agent. Dat echtgenote Jamie Lee Curtis denkt dat hij een saaie computerverkoper is, leidt tot weeë moraal over gezins- en huwelijksleven. BBC1, 22.35-0.50u.

Wasser für Canitoga (Herbert Selpin, 1939, Duitsland). Hans Albers zingt `Goodbye, Johnny' in Duitse western over gesaboteerde stuwdam. ARD, 0.45-2.40u., zw.

Deep Red (Craig R. Baxley, 1994, VS). Sciencefiction-thriller. Na ontmoeting met buitenaardse wezens onsterfelijk geworden Joanna Pacula wekt interesse van gewetenloze wetenschapper. BBC1, 0.50-2.15u.

The Near Room (David Hayman, 1995, Engeland). Vlakke, in Schotland gewortelde film noir. Voormalige journalist (Adrian Dunbar) speurt naar dochter en belandt in poel des verderfs. ZDF, 1.10-2.35u., nagesynchroniseerd.

Near Mrs. (Baz Taylor, 1993, VS). Klucht. Bigamist Judge Reinhold geeft zich uit voor een ander en wordt prompt ontvoerd door de KGB. Morgen, SBS6, 13.35-15.10u., met reclame.