Proces Oliver Stone

Is een filmmaker aansprakelijk als een moordenaar zegt te zijn geïnspireerd door zijn film? Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat een civiele rechtzaak over die kwestie tegen de regisseur Oliver Stone en Time Warner, regisseur en productiemaatschappij van `Natural Born Killers', doorgang mag vinden.

Eisers zijn de nabestaanden van Patsy Byers uit Ponchatoula, Louisiana. Zij raakte in 1995 verlamd bij een overval op haar winkel door de 18-jarigen Sarah Edmindson en Benjamin Darras. Het duo, dat voor onder meer moord 35 jaar gevangenisstraf uitzit, verklaarde door Natural Born Killers tot hun misdrijven te zijn aangezet. Byers zelf overleed aan kanker.

Natural Born Killers gaat over twee verliefde seriemoordenaars, die zichzelf tot een media-gebeurtenis maken door 52 mensen te doden. De film veroorzaakte in 1994 grote ophef. De Amerikaanse bestseller-schrijver John Grisham adviseerde nabestaanden van `copycat-moorden' om Oliver Stone via civiele rechtzaken tot de bedelstaf te brengen. Dat leidde tot een felle polemiek met de regisseur, die meende dat zijn film juist een satire is op de dubbelzinnige houding tegenover geweld.

De rechtzaak tegen Stone werd in een eerder stadium verworpen door een rechter in Lousiana. Specialisten in het mediarecht achten de kans klein dat de claim wordt gehonoreerd: zogeheten `copycat-claims' worden doorgaans verworpen. Het Hooggerechtshof stelt dat de vrijheid van meningsuiting pas zijn grens bereikt als wordt aangezet tot een misdrijf of iemand wordt bedreigd.